Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En viktig ljuspunkt i tillvaron

SANDVIKEN
- Livet skulle bli sämre om man inte hade den här dagen att se fram emot. God mat, trevligt sällskap, färdtjänst hit. Det här är nåt att värna om för oss äldre, säger Gerd Westergren, 81.

Annons
Det är snart matdags på Ängsbackens äldrecenter, och ett femtontal äldre sitter samlade runt bordet och väntar på att potatisen ska bli klar.
Det blir köttfärslimpa i dag. Och äppelpaj till efterrätt. Den har Stina Persson, 91 gjort. En stund tidigare satt hon djupt koncentrerad i köket och skar äpplen. Med papiljotter i håret. En av "jäntorna", som hon kallar personalen, ska hjälpa henne att blåsa håret så att hon får lockar.
Äldrecenter är som en fritidsgård för äldre. Ett ställe att samlas på, träffa vänner, spela spel och äta en bit mat tillsammans.
Äldrecenter öppnade förra året och har redan blivit en viktig ljuspunkt i tillvaron för många besökare.
- Fanns inte detta hade vi fått sitta hemma och gråta. De flesta av oss har ju mist en anhörig och har ingen annan att prata med, säger Svea Edvinsson, 78.
Hon är orolig. För kommunen måste spara pengar, och funderar på att lägga ner äldrecenter.
Besparingen skulle bli en miljon kronor om året. Men det skulle innebära att Svea och hennes kamrater förlorade sin fasta punkt i tillvaron.
Flera av dem är på äldrecenter flera gånger i veckan, och det är det enda de har att se fram emot förklarar de.
- Det underbaraste som finns är personalen här. Dem kan man krama hur mycket som helst, säger Invar "Pudas" Persson, 79, och Elsie Söderström, 80 i kör.
För flera av besökarna har äldrecenter inneburit en nytändning i livet.
- Jag höll på att lägga av för två år sen när jag miste min son, bara 47 år gammal. Men det här fick igång mig igen, säger Svea Edvinsson.
- Jag är inte härifrån Sandviken, och när Åke gick bort tappade jag mycket umgänge. Nu har jag fått ett igen när jag får vara här, säger Gerd Westergren som sitter och stickar på en tröja. Den är till julmarknaden, där man säljer sånt som besökarna tillverkat under året.
- Det borde vara något att se fram emot och planera inför. Men nu vet vi inte hur det blir i framtiden, så då vill vi hellre bara vara med de äldre, säger Helena Byström, en av undersköterskorna.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se