Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enad front mot Bush, borgarna och Israel

GÄVLEBush, Israel, borgarna och Göran Persson.Det var inte svårt för vänstergrupperna att hitta gemensamma fiender att enas mot under 1 majfirandet. Syndikalisterna utgick från Joe Hill-gården och sammanstrålade med vänsterpartiet och Ung Vänster på Södermalmstorg.

Tillsammans tågade sedan drygt 250 personer med röda fanor vajande i vinden mot Stortorget. Här fanns de unga, arga, som är rustade för klasskampen.
"Vad vill vi ha? Klasskamp!" varvades med "Stoppa borgarna i papperskorgarna" och krav på sex timmars arbetsdag. Ändå blev det en lugn tillställning med endast mindre störningar.
Det s-märkta tåget som marscherade förbi med sin orkester kunde inte ens vänsterpartiets Albert Gibbs överrösta med sin trumma.
- Som ni märker så finns det vissa störningar i kampen. Men kamrater, vi är på god väg, sa han och tog i stället fram visselpipan.
Palestinafrågan, privatiseringen av det offentliga och högerextremismens framfart i Europa var annars några av de ämnen som togs upp.

Angrep Persson
Kommunalrådet Ulla Andersson, v, gick till hårt angrepp mot statsminister Göran Persson och regeringens agerande i Israelkonflikten. Hon menar att den Mellanösternpolitik Sverige tidigare fört och som vi kunnat vara stolta över, har plockats bort i och med Göran Persson.
- För honom är det viktigare att vara vän med Tony (Blair. reds anm.) och Bush, menar Ulla Andersson.
Fred och stabilitet i Palestina kräver internationella påtryckningar och det innebär att även Sverige måste agera, anser hon.
Björn Mohlin från syndikalisterna manade till en annan kamp, den mot nyliberalismen. Han varnar för den privatiseringsiver av det gemensamma som han tycker att både socialdemokraterna och borgarna ägnat sig åt.

Posten fick kritik
Resultatet blir att skattemedel lätt hamnar i kapitalets fickor. Att det privata skulle bli billigare, det ser han som en enfaldig tanke. Det kostar mer än det smakar.
Nedläggningen av postkontoren och den förvirring det har skapat tar han som ett exempel.
- Det är nog fortfarande bara postchefen Kenth Larsson som förstått meningen med det, menar Mohlin.
Även vänsterpartiets Lotta Lagnander gick ut hårt till försvar för det gemensamma. Ägande ger makt och den som äger fattar beslut.
- Vi vill utöka det statliga ägandet. Vi vill att staten ska starta nya företag, förklarade hon.
Det är förstås inte en åsikt som delas av alla. "Socialism är ett helvete" förkunnade flygblad som delades ut av moderaternas ungdomsförbund, MUF, som såg chansen att få en debatt. Ett tilltag som inte oväntat provocerade några av första maj-firarna.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se