Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energibolag jagar eltjuvar

SANDVIKEN
Klåfingriga hobbyelektriker är ett ständigt problem för energibolagen.
Stiger elpriset ökar också elstölderna. Förloraren är den laglydige konsumenten.

Annons
Elpriset har legat på en hög nivå sedan i vintras. Den senaste tidens regn har till viss del åter fyllt kraftverkens dammar, men till årets vinter befaras ytterligare prishöjningar.
När priset höjs ökar också benägenheten till fusk, erfar Gästriklands energibolag. Hur mycket el som stjäls varje år är svårt att bedöma.
- Mörkertalet är stort, säger Leif Ström på Gävle Energi.

Kollar fuskare
Några gånger per år upptäcks fusket och polisanmäls. Just nu har Sandviken Energi mätningar ute för att kontrollera misstänkta fuskare. Före sommaren anmälde bolaget en man för att ha stulit ström för ett beräknat värde av 80 000 kronor per år. Ingen vet hur länge den stölden pågick.
Främst är det privatpersoner som stjäl, enligt energibolagen. Uppfinningsrikedomen för att få skivan på elmätaren att sluta snurra är hög.
- Vi hittar från de mest sofistikerade anordningar till de som är mycket klumpigt gjorda, säger Hans Reidemar, på Sandviken Energi.

Lättare att avslöja
Tidigare har det varit en ojämn kamp mellan nätägaren och fuskarna. Men enligt Hans Reidemar har teknikutvecklingen gjort att det nu är lättare att kontrollera och avslöja elstölder. På vilket sätt man går tillväga vill han inte avslöja.
För energibolagens del innebär stölderna utebliva intäkter när nätavgiften per kilowattimme inte betalas. Förluster som de laglydiga konsumenterna i slutänden får betala.
Straffsatsen för den här typen av brott är hög. Betecknas stölden som grov kan man dömas upp till fyra års fängelse, enligt Hans Reidemar.
- Jag tror att många skulle dra åt sig öronen om de kände till det, säger han.
Hans Reidemar vill även varna för riskerna med att mixtra med elkablarna. Risken att det ska sluta illa är stor. Inte minst brandrisken är överhängande.