Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energipolitiken viktigför Gävleborgs län

Tomas Tobé, M,

riksdagsledamot, om en framtida enegipolitik för Sverige.

Just nu står världen inför två stora kriser, en finanskris och en klimatkris. Finanskrisen slog över världen på mycket kort tid och blev snabbt nummer ett på dagordningen inom politiken, näringslivet och i människors vardag.

Det är en viktig fråga som vi måste lösa, men samtidigt får vi inte låta klimatkrisen hamna i skymundan på grund av den finansiella krisen. Vi måste fortsätta vårt arbete med att utforma en modern och framåtriktad energipolitik. Det är viktigt att vi får en trygghet i elförsörjningen samtidigt som den är konkurrenskraftig på en mer globaliserad marknad.

Det övergripande målet för energiproduktionen är att den ska vara koldioxidneutral. Eftersom Gävleborg är ett län som är beroende av den tunga industrin är det betydelsefullt även för sysselsättningen vilken energipolitik som förs. Genom att ha en politik för en effektiv och billig energiproduktion så kan vi säkra jobben inom basindustrin.

Politiken måste vara utformad så att våra företag och den vanlige konsumenten kan lita på att vi har en hållbar energipolitik för framtiden och att vi har en trygg tillgång till miljövänlig och billig el. Därför väljer nya moderaterna och regeringen att satsa på tre olika ben som ger de bästa förutsättningarna för en långvarig och trygg svensk elmarknad.

Vi vill satsa på vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebara energikällor. Vattenkraften har tjänat Sverige väl och det har lett till att Sverige ligger i främsta ledet inom EU gällande koldioxidneutral elproduktion. Drygt 43 procent av Sveriges totala energitillförsel kommer från förnyelsebara källor.

För att stärka detta kompletterar vi genom att öka upp målet för den förnyelsebara elproduktionen till 25 TWh inom ramen för certifikatsystemet samt en ny planeringsram för vindkraftverk till 30 TWh till år 2020. Vidare gör vi det möjligt att byta ut våra gamla kärnreaktorer till nya och mer effektiva reaktorer. Det leder till att kärnkraftverken kan producera mer el endast genom att förnya de gamla reaktorerna.

Det kommer att ge större tillförlitlighet och billigare elpriser. Genom att ha en blandning av olika energiformer gör vi att Sverige inte är beroende av ett enda energislag, vilket gör energimarknaden mer flexibel samtidigt som vi får en mer säker drift.

Säkerheten och stabiliteten i energiproduktionen gör att vi säkrar att den svenska industrin fortsättningsvis har bra och långsiktiga villkor för sin produktion.

Mot detta står Mona Sahlin och de rödgrönas klimatpolitik som består av förbud och politiska pekpinnar åt hur människor ska leva och hur företagen ska producera. Jag tror inte att det är rätt väg att gå, jag tror istället på en marknadsmässig lösning där vi använder morötter för konsumenter och företag att välja det miljövänliga.

Om företagen och konsumenterna får goda ekonomiska förutsättningar att välja klimatsmart så kommer vi se en smidig övergång till ett klimatsmart samhälle.

Tomas Tobé, M,

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel