Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerad lärare prisas

Vissa laborationer har Roine Lindgren utfört så många gånger att han i princip skulle kunna göra dem i sömnen. Ändå har han kvar sin glöd när han möter eleverna.

På fredag prisas Vasaskolans kemilärare av Svenska kemistsamfundet.

”Vad som särskiljer Roine från den gemene läraren är en arbetskapacitet utom denna värld, en genompräglad godhet, en imponerande kunskap inom sitt ämne och framför allt ett glödhett brinnande engagemang för sitt ämbete och sina elever.”

Så beskrevs Roine Lindgren av sina elever som nominerade honom till priset.

– Om det stämmer? Det får andra avgöra. Jag gör så gott jag kan, säger han när GD träffar honom i Vasaskolans bibliotek.

I veckan blev det känt att han tilldelats Kemistsamfundets pedagogiska pris 2012 och på fredag får han ta emot prissumman på 10 000 kronor.

– Jag har alltid varit otroligt intresserad av naturvetenskap, kanske till och med lite barnsligt nyfiken. För att fånga elevernas intresse måste det märkas att man själv tycker att ämnet är roligt, att man inte bara står där för pengarnas skull.

Han har själv erfarenhet av hur betydelsefull en enskild lärare kan vara. När han skulle studera vidare på universitetsnivå var ämnesvalet inte helt lätt, men föll till slut på kemi vid Uppsala universitet. Det första halvåret gick studierna oerhört trögt och självförtroendet sjönk.

– Då träffade jag Bengt Långström som undervisade i organisk kemi och han var så fantastiskt bra. Jag vet fortfarande inte riktigt vad som hände, men då vände allt. Plötsligt förstod jag och då blev hela kemivärlden spännande, säger han.

Bengt Långström, som höll i halv- och heldagslaboratorier med studenterna, tog sig tid att sätta sig ned med Roine Lindgren och lugnt och metodiskt förklara sådant som var svårt.

– Hans lugn gjorde att jag också blev lugn och började tänka. Det är lätt att hamna i en stressituation när man inte förstår saker, säger Roine Lindgren.

Förhoppningsvis har han i dag en lika positiv effekt på sina elever.