Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelska skolan är störst

Engelska skolan är nu kommunens största grundskola.

När höstterminen drar igång kommer friskolan att ha 978 elever– nästan 400 fler än förra terminen.

– Nytt för det kommande läsåret är att vi har startat årskurserna 4 och 5, säger Gunilla Gidlöw, skolsekreterare. 

För sex år sedan slog Engelska Skolan upp sina portar i Gävle. Under det första läsåret pluggade 425 elever vid friskolan, sedan dess har elevantalet vuxit.

Inför höstterminen har skolan kompletterat utbudet och erbjuder nu årskurserna 4–6 i lokalerna på Södertull och 7–9 i byggforskningens gamla lokaler på Brynäs. Antalet elever närmar sig 1 000 vilket gör Engelska skolan till Gävles största enskilda grundskola.

Förutom Engelska skolan finns ytterligare fyra fristående grundskolor i kommunen: Friskolan Lyftet, Gefle Montessoriskola, Trädgårdsskolan (tidigare Gefle Kristna Skola) och Prolympia.

Till hösten kommer friskolorna att undervisa knappt 20 procent av grundskoleeleverna medan resten kommer att gå på någon av de cirka 35 kommunala skolorna.

– Vi har haft en hel del omställningar men jobbar hela tiden för att kunna erbjuda en så bra skola som möjligt för våra elever, säger Carola Helenius-Nilsson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Att friskolorna växer ser hon inte som ett dåligt betyg för den kommunala skolan.

– Nej, vi har valfrihet och den stora majoriteten väljer att läsa vid en kommunal skola. Våra medarbetare gör ett bra jobb och de flesta elever söker sig tillbaks hit, säger hon.