Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engeltofta

Norrlandet, restaurang, festvåning, konferensanläggning och logi ägs sedan 2007 av Nya Engeltofta AB och Engeltofta Restauranger AB. Under sommarmånaderna utflyktsmål för bad, utställningar och andra arrangemang. I parken har jazzkvällar arrangerats på onsdagar varje sommar sedan 1985. Sommaren 1995 startade Brita Planck kulturkvällar under juli månad tillsammans med Sveriges konstföreningars riksförbund.
Engeltofta byggdes som sommarvilla av grosshandlare B.G. Kronberg, som förvärvade marken 1871. E.A. Hedin ritade Engeltofta i två våningar av sten med ett åttasidigt torn i tre våningar i nordöstra hörnet. Byggnaden stod färdig 1882, och en park anlades med lusthus, badhus, båtbrygga och växthus. Vid östra infarten placerades i början av 1900-talet en byggnad som bostad för trädgårdsmästaren. Huvudbyggnaden tillbyggdes av B.G. Kronbergs son Erik.
Huvudbyggnaden tillbyggdes av B.G. Kronbergs son Erik. 
Engeltofta köptes 1924 av fröken Hilma Johansson-Hammarin, som 1925-1932 drev det som pensionat. 1933 tog Oscar Zedrén, ägare av Grand Hotel och Centralhotellet, över. Engeltofta blev Grand Hotels sommarrestaurang med gästrum. Zedrén köpte Engeltofta 1936. Verandan byggdes om till matsal och en nydaning och utökning genomfördes av parkområdet..
1944 satte Zedrén ut fastigheten till försäljning, och Gefle Handtverksförening föreslog att en hantverkets folkhögskola för Gävleborgs län skulle inrättas på Engeltofta. Men samma år köptes fastigheten av SKF Hofors arbetares förening till semesterhem, och ett annex med gästrum uppfördes på tomtens västra del. Engeltofta var öppet från maj till oktober och användes under lågsäsong för konferenser och kurser.. 
1980 köpte affärsmannen Sigvard Lindfors, då bosatt i Schweiz, Engeltofta för eget fritidsboende och till utställningslokaler för allmänheten. Efter en debatt med politiska förtecken, driven av bland andra Arbetarbladets chefredaktör Ewert Söderberg, utövade Gävle kommun sin förköpsrätt, och efter renovering kunde bottenvåningen 1984 arrenderas ut som restaurang. Annexet blev ett vandrarhem åren 1984-2006.
Parken, lusthuset och bryggan snyggades upp och övre våningen rustades och har sedan använts som konferenslokaler. I parken, vid vattnet, placerades 1986 skulpturen "Segling" av Jordi Bota.
Kommunens intresse varade inte så länge. Engeltofta fanns i många år med på kommunens utförsäljningslista och övertogs år 2007 av nuvarande ägare. Källor: Olerud, K: Sommarvillor utefter Gävlebuktens norra strand uppförda före 1900 (stencil). Lundblad, B.: Engeltofta från grosshandlarepok till nutid.
Internet: www.engeltofta.se