Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engeltofta – Gävles sommaruniversitet

Vilket trollspö svingar hon i sin hand, Gävles grand old lady, Brita Planck, rak i ryggen som en fura trots sina 86 år? Sommar efter sommar – nu 14 år – lockar hon framstående musiker, artister, författare, forskare och många andra från när och fjärran till Engeltofta. Hur bär hon sig åt? Knappast kan hon utlova saftiga arvoden – kommunens stöd är blygsamt. Då konserthus och teatrar är stängda får hon kulturen att blomstra i vidaste bemärkelse i denna magnifika grosshandlarvilla (eller snarare palats) från 1800– talet med havsutsikt och yppig grönska. Bättre miljö är svårt att tänka sig. Arrangör av Kulturkvällar Engeltofta är Sveriges konstföreningar Gävleborg med Brita, ordförande, som primus motor.

Att vara kvar i stan i juli brukar inte betraktas som en höjdare. Men Brita får denna kategori att känna sig lyckligt lottad. Kväll efter kväll kan vi söka oss ut till Engeltofta, till Gävles sommaruniversitet.

De ambitiösa cyklar, även om denna blöta och opålitliga sommar gjort ett sådant färdsätt mer än vanskligt.

Musik, poesi och konst får oss – i vart fall för en stund – att glömma världens ondska och elände, egna tillkortakommanden och vardagslivets trivialiteter och i stället nostalgiskt njuta av livets skönhet. Då Herrsällskapet sjunger Bellmans ”Vila vid denna källa.” blir det en illustration av lyckan att få förflytta sig till andra miljöer genom dikt och ton.

Spännvidden är stor. Från världspianisten Roland Pöntinen till Lill–Babs. Från hjärnforskning om musikens betydelse till impressionismen inom konsten. Från Heidenstam till Evert Taube. Utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg påminde oss om att det bakom idyllen finns en brutal verklighet.

Programbladet är blygsamt och frågar: ”Är det någon kväll som passar?” Snarare har man fått leta efter kvällar som inte lockar. Konstutställningen med 13 gästrikekonstnärer har i hög grad bidragit till lockelsen.

Själv fängslades jag av Björn Steijners och Smé Johans fåglar i glas och smide men föll för ett stiliserat sommarlandskap av Eva Friskman i akryl med varma och intensiva färger.

Nu är det slut för denna gång. Gävle blir inte Kulturhuvudstad 2014. Låt oss hoppas att Kulturkvällar Engeltofta lever vidare genom Brita och hennes medarbetare. Det vore ingen dålig tröst.