Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enighet om pensionerna

De fem partier som står bakom pensionssystemet har kommit överens om ett nytt sätt att beräkna tillgångarna i AP-fonderna och därmed också höjning och sänkning av utgående pensioner.

Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna var när det nya systemet beslutades väl medvetna om att det skulle behövas en majoritet över blockgränsen för att garantera stabilitet i systemet. Även om ingen kunde förutse dagens krissituation räknade man in möjligheten att någonting oförutsett skulle kunna inträffa. De fem partierna ställde sig alltså bakom reformen och en pensionsgrupp inrättades som har att ta hand om pensionsproblem.

Detta har varit ett lyckat grepp. Det är alltså helt enligt ritningarna och enligt den överenskommelse som finns att pensionsgruppen nu försöker lösa det läge som uppstått. AP- fondernas tillgångar har minskat så mycket att den allmänna pensionen över 11 000 kronor i månaden måste sänkas. Den som har 12 000 kronor i månaden i pension får en sänkning på 420 kronor och beloppet stiger med högre pension.

Mer än 1,5 miljoner pensionärer är dock en maktfaktor och särskilt inför ett val. För de politiska partierna är det en mardröm att gå in i en valrörelse med en så stor sänkning av pensionerna och naturligtvis skulle det mest drabba alliansen.

Pensionärsorganisationerna har inte heller vilat på hanen utan avfyrat våldsamma salvor mot sänkningen som dessutom kombinerats med stark kritik mot jobbavdraget som ju pensionärer utan förvärvsinkomster inte kan tillgodogöra sig.

Nu har pensionsgruppen som väntat backat och försöker hitta en lösning. Den är att i stället för att se hur stora tillgångarna är i AP-fonderna varje år och anpassa pensionerna efter det ska man göra beräkningarna på ett genomsnittsvärde för de tre senaste åren.

I praktiken betyder det att pensionerna inte sänks med hela beloppet på en gång utan sänkningen slås ut på tre år. Den sänkning som skulle ha blivit 420 kronor i månaden blir nu 2010 i ställer 240. Därefter sker mindre sänkningar fram till balans i systemet.

Reformen är ett bländverk. Det blir inte mer pengar utan när pensionerna stiger sker det också i tre steg och med blygsammare summor än i det system som hittills gällt.

Pensionärerna kan alltså inte vänta sig någon pensionshöjning förrän år 2013!

Förslaget lanseras nu som att man fattat ”mjuka” beslut om pensionerna. Det kan ju tänkas att några instämmer men beslutet är ingalunda mjukt när index och löner stiger och pensionerna får dela upp höjningarna på tre år. Det bästa med beslutet är att det fattats i enighet och att vi slipper politiskt kaos om ärendet.

GD 4 MAJ 2009