Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enighet om tre nya orkester-medlemmar

GÄVLEDet mesta tyder på att symfoniorkestern får tre nya medlemmar under nästa år. Kommunstyrelsen har försäkrat att kultur- och fritidsnämnden ska få fem miljoner kronor i extra bidrag under de kommande åren.

Inte formellt klart
Att pengarna ska gå till symfoniorkestern är underförstått - men de är inte formellt öronmärkta vilket innebär att ett slutgiltigt beslut om nya medlemmar kommer att tas först till hösten i samband med budgetarbetet. Just nu är i varje fall kultur- och fritidsnämnden enig i orkesterfrågan.
Under gårdagens sammanträde tog nämnden även ställning till de övriga förslag som den nyss avslutade musikutredningen mynnat ut i.
Ett av förslagen var att utöka öppettiderna för musikbiblioteket i konserthuset. Möjligheten att låna cd-skivor och läsa musiktidskrifter har gjort musikbiblioteket populärt.

Ny tjänst krävs
- Det finns ett behov av att utöka öppettiderna, speciellt på kvällstid. För att göra det krävs en ny tjänst, men det tycker jag det är värt. Man talar mycket om hur viktigt det är att värna om tjejerna i idrotten, men sällan om killarna i kulturen. Musikbiblioteket är ett bra exempel på det, en stor del av besökarna är unga män, säger Ann Hedbom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Musikutredningen tycker också att barn och ungdomar ska få åka gratis buss till och från skolkonserter och andra musikarrangemang. Den frågan föreslås kommunstyrelsen ta tag i.
I förarbetet till ett annat förslag slår utredningen fast att Gävles musikliv behöver en länk mellan arrangörer och musiker. Därför föreslås att en resursperson med uppdrag att fånga upp idéer anställs under nästa år.

Brist på replokaler
I musikutredningen framgår också att kommunen lider stor brist på replokaler. Till Musikhuset och FS-huset på Brynäs står sammanlagt över 30 band på kö.
Något förslag på hur problemet kan lösas finns inte i dagsläget. Däremot hoppas Ann Hedbom att utredningen om ett barnkulturcentrum ska ge nya idéer.
- Kanske kan Silvanum byggas om till replokaler? Alla lokalfrågor är svåra eftersom vi inte förfogar över några fastigheter längre, säger hon.
Kultur- och fritidsnämnden ställde sig positiv till musikutredningens samtliga förslag. Till hösten förväntas nämnden besluta att skjuta till de pengar som krävs för att förverkliga förslagen.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se