Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkel hjärtstartare kan rädda liv på hotell

Lättillgängliga defibrillatorer som kan motverka hjärtstillestånd blir allt vanligare på folktäta platser i Gävleborg. Senast ut är två hotell som installerat hjärtstartare i sina receptioner.
– Vi ser väldigt positivt på utvecklingen. Defibrillatorer på publika ställen ökar överlevandet, säger tillförordnade ambulanschefen Roger Westerlund.

Direkt innanför entrédörrarna på Clarion Hotel Winn på Norra Slottsgatan möts gästerna av en grön informationsskylt. Hjärtstartare står det strax ovanför hotellets brandskåp.

– Den är idiotsäker. Den berättar för dig om du satt paddlarna fel och säger vad man ska göra, säger hotellchefen Marie Persson samtidigt som hon visar upp hotellets nya maskin.

Gävle-hotellet och Högbo brukshotell ingår i hotellkedjan Winn hotels som nyligen utrustats med defibrillatorer. Personalen har också utbildats i användning för hotellgästernas trygghet.

– För några år sedan föll en gäst ihop och dog här nere i lobbyn innan ambulansen hunnit fram. Kanske vi hade kunnat rädda ett liv om vi haft hjärtstartaren då. Men självklart hoppas vi på att vi inte ska behöva använda den alls, säger Marie Persson.

Hotellgruppen är först ut i sin bransch med att utrusta sina receptioner i landet. I en tid då defibrillatorer verkar bli ett allt vanligare inslag på större folksamlingsplatser i Gävleborg.

En rundringning som GD har gjort visar att köpcentrum som Valbo och Flanör samt industrier som Korsnäs och Sandvik redan har införskaffat egna hjärtstartare. Vid Strömvallen finns alltid sjukvårdspersonal med utrustning på plats vid större evenemang och på Göransson arena är inköp på gång.

Utvecklingen glädjer Roger Westerlund, tillförordnad verksamhetschef vid ambulansvården i Gävleborg.

– Tiden fram till det att patienten defibrilleras är avgörande. För varje minut som sparas ökar chanserna för överlevnad med ungefär tio procent, säger han.

Roger Westerlund ser ingen fara i att hjärtstartare sätts i händerna även på personer med endast enklare hjärt- och lungräddningsutbildning.

– Apparaterna är så pass avancerade att de bara fungerar vid specifika tillfällen. De känner av när de ska avge stötar eller inte.

Några gånger i veckan uppskattar tillförordnade ambulanschefen att hans personal får rycka ut på hjärtlarm.

– Det är en trygghet för alla att defibrillatorer fås ut på ställen där mycket människor rör sig. Överlevandet ökar när fler installeras, säger Roger Westerlund.