Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkelt sätt att avslöja Kol

Blåstestet tar bara några sekunder.

Sedan får patienterna besked om de ligger i riskzonen för Kol.

– Det här är ett enkelt sätt att fånga upp de som ligger i riskzonen, säger Stig Lundberg, chef för Gävle Hälsocentral.

Röker du? Den frågan får alla patienter som kommer till hälsocentralen – även om de söker hjälp för nageltrång.

– Det kanske kan upplevas som provokativt, men i dag är rökning den största riskfaktorn som går att påverka, säger Stig Lundberg.

Hälsocentralen drivs av företaget Carema och har i många år försökt kartlägga patienternas rökvanor. Sedan i våras erbjuds alla som röker eller har rökt att göra ett blåstest som direkt ger svar på om de riskerar att drabbas av Kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom.

– Ofta har man rökt 20–40 år innan man får symtom. När patienterna väl söker hjälp kan det vara för sent och då kan vi bara lindra besvären. Genom testet kan vi fånga upp Kol-patienter innan de har symtom på sjukdomen, säger Stig Lundberg.

Patientens ålder, kön och längd knappas in i den lilla apparaten.

Sedan gäller det att ta ett djupt andetag och blåsa ut luften under sex sekunder.

– Om du kan blåsa ut 70 procent eller mer av den totala luftmängden i lungorna under den första sekunden ligger du inte i riskzonen. Blåser du ut mindre skickar vi dig vidare till en mer omfattande lungfunktionsundersökning, säger Stig Lundberg.

Medan förekomsten av hjärt- och kärlsjukdom minskar och cancern håller sig på en oförändrad nivå ökar antalet fall av Kol i världen.

I dag ligger sjukdomen på femte eller sjätte plats på listan över de vanligaste dödsorsakerna, år 2020 förväntas den vara på tredje plats.

– Det är alarmerande. Fler yngre röker i världen i dag samtidigt som tobaksbolagen vänder sig alltmer till u-länderna där medvetenheten om riskerna inte är lika stor.

Rent ekonomiskt är hälsocentralens Kol-tester en dålig affär. Ju fler patienter som upptäcker att de har sjukdomen desto högre blir läkemedelskostnaden.

– Kortsiktigt förlorar vi på det här. Men det är vår skyldighet att förebygga sjukdom och verka för en god hälsa hos befolkningen. Sen handlar det ju om att få nöjda kunder också, man går väl dit man känner att man får en bra vård och ett bra omhändertagande, säger Stig Lundberg.