Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enklare med elektroniskt körkortsfoto

GÄVLE
Problem med underkända körkortsfoton och namnteckningar som hamnar utanför ramen är snart historia. Fotoautomater för digitala bilder och elektroniska pennor installeras nu på alla förarprovskontor. Körkorten tillverkas snabbare. Dessutom försvåras fusk.

Annons
De första automaterna tas i bruk den här veckan. Förarprovskontoret i Gävle har fått hem utrustningen men personalen är ännu inte utbildad.
- Vi räknar med att ha utrustningen i drift i mitten av november, säger Eva Kinnvall. Hon är områdeschef för Vägverkets förarprovskontor i Gävleborg och Dalarna.
I väntrummet i före detta landstingshuset står en till synes alldeles vanlig fotoautomat med skynke och allt. Luckan där bilderna brukar komma ut är dock täckt.
I fortsättningen ska alla körkortsaspiranter sätta sig på stolen i fotoautomaten, skruva den i rätt höjd, knappa in sitt personnummer och lyssna till instruktionerna. Därefter tas tre bilder.
Sen går man till expeditionen och tittar på resultatet i en dator. En av bilderna väljs ut varpå det är dags att skriva namnteckningen med elektronisk penna på en så kallad signaturpanel.

Direkt in i en databas
Körkortsbilden och namnteckningen går i Vägverkets nätverk direkt till en databas vid trafikregistret i Örebro.
Det digitala fotot och namnteckningen tas fram både när eleven kommer till det skriftliga kunskapsprovet och till uppkörningen.
Detta ska, säger man centralt på Vägverket, försvåra fusket med så kallade proffsuppköpare. Med det menas personer som skriver eller kör upp åt någon annan.
Eva Kinnvall vet att sådant fusk förekommer men har inte varit med om att något sådant avslöjats sedan hon började som områdeschef för två år sedan.
Körkortet blir klart mycket snabbare när de digitala rutinerna kommer igång. Körkortet tillverkas direkt när provet är godkänt.
I dag skickar Vägverket ett körkortsunderlag per post. Mottagaren ska själv klistra in foto och skriva sitt namn på underlaget.

Smidigare

Ibland underkänns fotot, ibland råkar namnet hamna delvis utanför ramen. Då måste processen göras om.
Och, hör och häpna, det händer inte sällan att körkortstillstånd förfaller därför att Vägverket inte får in grundhandlingen inom ett år.
- Det här blir väldigt smidigt och så kostar det inte så mycket, säger Eva Kinnvall när hon visar den nya utrustningen.
Fotokostnaden blir 50 kronor. Den tas ut i efterhand.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se