Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enörad ekonomi

Lars Beckman (M) har via riksdagens utredningstjänst fått fram att Gävle Konserthus och Gävle Symfoniorkester tillsammans har kostat kommunen 168 + 284 = 452 miljoner sedan 1998.
Tyvärr glömmer han - eller struntar i - att samtidigt ta reda på vad denna investering gett för utdelning.
För det är ju en investering !

Till att börja med är ju den största delen av orkesterns och konserthusets personal bosatta i Gävle och genererar därför betydande skatteintäkter för kommunen. Alltså pengar “tillbaka”.

Inte heller räknar han med den “välmåendefaktor” som konserthuset ger sina besökare.

För egen del har orkestern och konserthuset betytt följande för mig :
Tack vare konserthuset har jag - på hemmaplan - fått nöjet att avnjuta Art Garfunkel, Michael Brecker, Wayne Shorter, Malena Ernman, Bill Frisell,
Sven-Bertil Taube, Tower of Power, Ale Möllers olika konstellationer, m.fl. Tidigare måste jag åka till Stockholm eller annan med konserthus utrustad stad för få dessa upplevelser.

Vilket innebär att jag spenderar pengar på restaurangbesök och biljettpris i Gävle istället för i exempelvis Stockholm. Och det gäller naturligtvis för många fler än mig.

Jag vet också att många konserter lockar publik från Dalarna, Uppland och Hälsingland.
I fallet Wayne Shorter faktiskt från hela landet.

Så herr Beckmans uträkning kan nog inte ses som annat är enögd - eller kanske enörad.

Bertil Fält