Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enormt säkerhetspådrag kring Obama

Säkerhetspådraget i samband med Barack Obamas installation saknar motstycke. Tiotusentals poliser och militärer, stridsflyg, prickskyttar och en bepansrad limousine ska förhindra att den nye presidenten attackeras.

Annons

Departementet för inrikes säkerhet uppger att det inte finns någon specifik hotbild, men att man är beredd på alla tänkbara katastrofer, inklusive ett attentat med kemiska vapen.
Livvaktsstyrkan Secret Service övervakar säkerhetsförberedelserna. Chefen Mark Sullivan säger att det är det största evenemanget han deltagit i under sin 25-åriga karriär.
Omkring 4 000 poliser från Washington är utkommenderade, tillsammans med 4 000 poliser från andra distrikt runt om i landet. Personal från Secret Service, FBI och flera andra myndigheter deltar också.
Totalt är 32 000 militärer i tjänst, eller beredda att rycka ut vid behov. Även inom sjukvården råder full beredskap.
Helikoptrar och stridsflyg bevakar luftrummet, floderna runt Washington bevakas också. Broar som leder in till staden är avstängda och större delen av centrala Washington har spärrats av helt. Prickskyttar kommer under dagen att ta plats på taken till regeringsbyggnader, hotell och museer.
Secret Service har avtäckt en ny limousine som Barack Obama kommer att använda som president. Den har smeknamnet The Beast (”Besten” eller ”Odjuret”). Utformningen är hemlig, men bilen är sannolikt utrustad för att stå emot sprängattentat och kemiska angrepp.
Varenda en av de hundratusentals människor som kommer att stå utmed paradvägen kommer att visiteras. Detsamma gäller de 240 000 människor som ska närvara vid installationsceremonin.
Föremål som är förbjudna utmed paradvägen är cyklar, djur, ryggsäckar och kylväskor. Vapen och ammunition av alla de slag är naturligtvis också förbjudna. Paraplyer är inte tillåtna i områden dit det krävs biljett.

Mer läsning

Annons