Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eon vill bygga ny panna vid Kastet

Energibolaget Eon Värme Sverige planerar att bygga en ny bioeldad värmepanna vid Kastets sågverk.

Annons

I onsdags informerades länsstyrelsen och kommunen om planerna.

– Planerna är fortfarande i ett mycket tidigt skede. Vi förbereder en tillståndsansökan till länsstyrelsen och det är inte förrän vi har tillståndet som det avgörs om det verkligen blir av, säger Carl-Uno Lindin, miljösamordnare på Eon Värme Sverige.

Kastets sågverk, som ingår i träindustrikoncernen Setra, har hittills fått den värme man behöver för att torka virket från Korsnäs, men avtalet går ut 2010.

Eilert Eriksson, platsansvarig på Kastets sågverk, bekräftar att företaget planerar för ett samarbete med Eon.

– Det handlar absolut inte om några misshälligheter mellan oss och Korsnäs. Det här är bara för framtiden och det finns inga beslut än. När vi fått tillståndet får man se vad som händer, säger han.

Eons planer omfattar en panncentral på sågverksområdet. Pannan kommer att kunna producera upp till 120 gigawattimmar energi per år och ska eldas med spill från sågverket, framförallt bark. Men man ska också installera en oljepanna, som ska kunna användas vid driftstörningar och underhållsarbete.

– Oljepannan kommer bara att användas några procent av tiden. Annars ska vi enbart elda med biobränsle. I dag får sågverket sin ånga från Korsnäs och den är till stor del framställd med olja, så jämfört med det kommer koldioxidutsläppen att minska, säger Carl-Uno Lindin.

– Vi ska bara leverera energi till sågverket och planerar inga leveranser till fjärrvärmen. Jämfört med de pannor som till exempel Gävle Energi har är det här en liten panna, och allt bränsle kommer från området så det blir praktiskt taget inga transporter heller, säger han.

Kastets Sågverk var en av de tilltänkta kunderna när Karskär Energi för några år sedan planerade för att bygga en ny bioeldad panna. Den pannan skulle ha blivit betydligt större och skulle, förutom ånga till Kastets såg, också leverera energi till Korsnäs och hetvatten till fjärrvärmenätet. Om den byggts skulle den markant ha minskat koldioxidutsläppen i Gävle.

När Korsnäs köpte hela Karskär Energi för ett år sedan hamnade planerna på en ny biopanna i malpåsen. Det kan ta ett till två år innan Korsnäs tar beslut om energiinvesteringen, sa Korsnäs VD Christer Simrén i höstas.