Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Ficinus har landat med sitt jordskepp i Botjärn

Kärlek och jordskepp förde Eric Ficinus från delstaten New York till Botjärn vid Kungsberget.
Härifrån sprider han den miljösnälla husbyggnadstekniken vidare.

Ur en kartong plockar han upp pappmodellen av ett jordskepp, earthship, ett självförsörjande hus byggt med vad som finns till hands och återanvända material. Den är byggd av byggsatsen i informationshäftet han arbetar på och som han räknar med att få i produktion nästa år.

– Earthship for dummies, skojar han.

Jordskeppet landade också i GD:s pepparkakshustävling, med möjlighet att ladda ner mallen (se fotnot).

Läs mer: Här är alla bidragen i pepparkakshustävlingen.

Husmodellen har varit en stor del av Eric Ficinus liv sedan han var 14 och den har också tagit honom från USA till Sverige och Botjärn. Intresset väcktes när familjen åkte till New Mexico i USA och besökte centret som lär ut Michael Reynolds byggteknik. De sov över i ett av husen, där tre av fyra väggar täcks av isolerande jord och den fjärde mest består av fönster. Den 14-årige Eric Ficinus kände att det här var hans grej.

– Det var helt fantastiskt. Det fanns växter inomhus och solen strömmade in. Allt var helt rätt för mig.

Fascinationen kvarstod. Direkt efter gymnasiet började han på centrets husbyggarkurs, på dispens eftersom han var så ung. På kursen träffade han sin flickvän, som är från Botjärn. De har tillsammans hjälpt till på fler husbyggen i USA och bor sedan 2012 i Botjärn.

Läs mer: Stadiga bopålar i Botjärn

Med tiden hoppas de kunna förverkliga drömmen om ett eget jordskepp på en tomt de har i trakten. Järbo har kommit att bli ett centrum för lerhusbygge, ett annat miljövänligt byggalternativ och han har kontakt med dem.

Läs mer: Första sommaren med lerhuset i Ockelbo

Läs mer: Andra sommaren medlerhusbygget i Ockelbo

Även om det är stor skillnad på klimatet i New Mexico och Gästrikland är jordskeppshusen möjliga även på våra breddgrader. Några är på gång runt om i landet och Eric Ficinus berättar att upphovsmannen Michael Reynolds ser Sverige som centrum i Europa för tekniken.

Han är uppväxt en timme norr om New York city och trivs på sin nya hemort. Men även om han ägnar mycket tid åt jordskeppen tror han inte att han kommer att bli kvar och hemkär när han byggt sitt.

– Jag vill göra många olika grejer och resa. Jag är en som alltid håller på med projekt.

Grunden för dem är alltid miljön och att göra världen bättre.

Fotnot: Den som vill ladda ner modellen till ett pepparkakshus a la jordskepp kan göra det här.