Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Almqvist lämnar riksdagen

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas (SD) förre ekonomisk-politiske talesperson som avgick från sin post i november, lämnar också riksdagen. I ett pressmeddelande skriver Almqvist att det varit "ett oerhört svårt och tungt beslut för mig".

Han avsäger sig också sitt medlemskap i partiet.

Annons

Almqvist använde rasistiska tillmälen under en bråkig utekväll 2010, vilket fångades på film. Partiledningen har manat honom att tänka över sin riksdagsplats.
30-årige Almqvist klargjorde den 14 november att han lämnar posten som ekonomisk-politisk talesman. Han och SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som också var inblandad i fyllebråket, blev även av med sina utskottsplatser.

Sedan dess har frågan om Almqvists riksdagsplats hamnat i limbo. Han gjorde klart att han inte vill sitta kvar i riksdagen som politisk vilde men att han behövde tid att tänka över sin framtid. Partiledningen har manat honomatt "allvarligt" tänka över om han ska sitta kvar i riksdagen.

Han har dock deltagit i omröstningar i riksdagen även i december.
Ekeroth tog också så kallad timeout som rättspolitisk talesperson. Men han har sagt att han tänker sitta kvar i riksdagen och jobba för partiet ändå.
Richard Jomshof är SD:s nye rättspolitiske talesman medan Sven-Olof Sällström är ny ekonomisk-politisk talesman efter Erik Almqvist.

När Almqvist nu går står Anna Hagwall från Rättvik, som petades som andre vice ordförande 2009, på tur att ta över riksdagsplatsen. Hon har tidigare sagt sig vara intresserad, men enligt uppgifter i medier så är hon i konflikt med partiledningen – men Hagwall själv har förnekat att hon är ute i kylan.

TT

Mer läsning

Annons