Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik gör Hundtricket i Gävle

På lördag den 28 mars kommer konstnären och sandvikssonen Erik Hedin till Konstra vid Snusmajas i Gamla Gefle, för att måla av våra hundar.

Erik är uppväxt i Sandviken och har gått på Beckmans. Numera bor han i Stockholm och 2005 fick han Metros designpris. Han har gjort sig ett namn som unik hundporträttör, har haft många uppskattade utställningar, blivit förväxlad med Ernst Billgren och fångat både kända och okända jyckar på duk. Den första utställningen Hunden i våra hjärtan var på det anrika galleriet Gummessons i Stockholm. Galleristen tände direkt på konceptet och förklarade att Erik var den förste konstnären som visat hundar där sedan Andy Warhol på 70-talet.

– Man kan få ett skräddarsytt porträtt av sin hund, säger Erik. Helt i egen smak! Jag har gjort allt från en enkel fururam till en gråhund, till en guldram översållad med äkta swarovskikristall till en liten dvärgpudel.

Det hela började som en kul grej som så småningom blev en idé med unika ramar till hundporträtten. Folk har hoppat jämfota och gråtit av lycka när de har sett resultaten. Både Josefin Craaford och Lulu Carter har visat Eriks tavlor i TV. Tuffingen Adde från dokusåpan Top Dog har också låtit sin chihuahua Arne bli förevigad.

På lördag mellan 13.00 och 16.00 finns alltså Erik i Gävle. För att visa sin konst och för att träffa de hundar som vill bli avporträtterade. Om man beställer en tavla får man svara på frågor om sin hund och låta Erik ta bilder som han sen målar av. Ramen är handgjord och en viktig del av verket som berättar något mer om hunden eller dess herre.

Att hundar sammanför människor fick vi lära oss i filmen Hundtricket. Hundägare på stan går fram och pratar med varandra, det gör inte folk annars. Hundar sägs också ta fram bra saker hos sina människor. Aino Calmeyer som driver Konstra har ingen egen hund att ta med på lördag. Men hon tänker bjuda besökarna på hundgodis. Även människogodis för den som föredrar det.