Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erika Åbergs tv-program "Det sitter i väggarna" kan prisas vid Kristallengalan

Nomineringarna trillar in på löpande band. I september kan SVT-programmet "Det sitter i väggarna", som leds av Erika Åberg från Hedesunda, koras till årets livsstilsprogram vid Kristallengalan.

Annons

Hon fick det glädjande telefonsamtalet för några veckor sedan och på tisdagen blev det känt för allmänheten: Erika Åbergs tv-program "Det sitter i väggarna" är nominerat vid prestigefulla tv-prisgalan Kristallen.

– Jag tjöt rakt ut. Det är jättejätteroligt, helt fantastiskt och smickrande. När jag vet hur mycket redaktionen och vi på fältet har slitit månad ut och månad in för att få ihop det här programmet är det kul att se att folk uppskattar resultatet, säger byggnadsantikvarien och programledaren Erika Åberg.

Varför programmet har mottagits så bra – det har bland annat sänts i norska NRK och formatet har sålts till andra länder – tror Erika Åberg beror på att de i programmet är eftertänksamma och på ett bra sätt lyfter fram byggnaders historia.

– Det är en lugn och varm motvikt mot andra program där man blåser ut inredning och gamla byggnadsdelar för att få in nytt. I det här programmet har man varsamhet och tänker på återbruk, ger perspektiv och tänker på dem som har levt på platserna tidigare, säger hon.

I kategorin årets livsstilsprogram tävlar programmet mot bland andra "Sommar med Ernst", "Ska vi göra slut?" och "Vänligen Lars Lerin".

– Det är ironiskt att "Sommar med Ernst" är nominerat i samma kategori, det är som att ställa frågan "Hur vill du göra med ditt hem? Vill du göra en hårdhänt make over som han gör eller en ömsint restaurering som vi gör?". Jag har ett kluvet förhållande till Ernst, jag älskar honom på så många olika sätt men jag sitter och biter på naglarna inför vad som ska hända med de gamla husen i programmet.

I sommar har Erika Åberg och resten av teamet åkt runt i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna för att spela in programmets andra säsong som har premiär "någon gång i oktober eller november".

– Det blir åtta avsnitt och det är jättekul att det ges ännu mer utrymme nu än vid den förra säsongen.

Kristallen, som i år leds av Carina Berg och Christine Meltzer, äger rum den 4 september och direktsänds i Kanal 5.

Annons