Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eriksson på fri fot

Uppsalamaffians ledare, Stefan Eriksson, försattes oväntat på fri fot efter sista rättegångsdagen i går. Han kan därmed komma att frias helt från anklagelserna om hot och utpressning mot en affärsman i Gästrikland.

Den långdragna rättegången i Uppsala tingsrätt fick en dramatisk upplösning sent på fredagseftermiddagen.

Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson, åtalad bland annat för försök till utpressning mot en affärsman som är välkänd i Gästrikland, försattes på fri fot i väntan på att domen faller.

Allt tyder därmed på att Uppsalamaffians ledare kommer att frias på de allvarligare åtalspunkterna och undgå ett långt fängelsestraff.

GD har tidigare återgivit detaljer ur polisförhören som låg till grund för åtalet. Det gällde flera fall av utpressning eller försök till utpressning. Bland brottsoffren fanns en 54-årig man med affärsintressen i Norduppland och Gästrikland.

Affärsmannen hotades på sjukhuset med att man skulle dra ut syrgasslangen. Han lurades till ett möte i Sätra där man prejade hans bil och hotade med en domkraft, fortsatte berättelsen i förhör.

Affärsmannen, som en tid gömde sig hos en släkting i västra Gästrikland, vittnade personligen i Uppsala tingsrätt och blev då hårt åtgången av försvarets stora mängd advokater.

När fängelsestraffet innebär en längre tids inlåsning brukar rättegången följas av inlåsning i häkte fram tills domen faller.

Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson har dessutom tidvis bott i London och Kalifornien och kan uppenbarligen ”försöka undandra” sig påföljden, det vill säga fly utomlands.

Slutsatsen kan bara bli att Uppsala tingsrätts kommande dom i allt väsentligt kommer att bli friande, i så fall en stor motgång för Uppsalapolisen.