Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernman prisad

Operasångerskan och Melodifestivalvinnaren Malena Ernman har utsetts till årets Läkerol – Voice of the year.

Annons

Under 30 år (1971-2000) delades Läkerols prestigefyllda kulturpris ut i Sverige. Bland pristagarna fanns bland andra Povel Ramel och Thorsten Flinck. I samband med att Läkerol firar 100 år instiftas ett nytt pris under namnet Läkerol – Voice of the year. Det nya priset är uppdaterat och mer tidsenligt än föregångaren. Priset kommer att delas ut årligen. Priset delas ut till en aktuell person som har utmärkt sig för en bredare publik på ett sätt så att en kultur- eller samhällsförändring märkts. 2009 års vinnare av priset är Malena Ernman. Prissumman är på 100 000 kronor i stipendieform.

– Malena Ernman har med rösten som verktyg gjort operan, som ofta uppfattas som exklusiv och ”finkulturell”, till något folkligt och tillgängligt. Hennes fantastiska röst och scennärvaro har fångat miljoner hjärtan i Sverige och Europa. Sällan har vi sett en så stark kulturell förändring äga rum på så kort tid där den ena kulturen påverkat den andra och tvärtom, säger Björn Widegren, juryns ordförande.

Malena Ernman, som just nu är aktuell med nya dubbelalbumet La Voix du Nord, är mycket glad över priset.

− Det känns fantastiskt kul att motta denna utmärkelse. Jag har alltid kämpat för att så många som möjligt ska upptäcka operans kraft och skönhet. Priset är ett erkännande av det senaste årens hårda arbete som jag är mycket stolt över, säger Malena Ernman.

Juryns motivering:

”Läkerol - Voice of the year går till operasångerskan Malena Ernman vars mezzosopran inte bara vandrar i skalorna utan också mellan genrerna. Hon utmärker sig för en enastående scennärvaro som utvecklats starkt under åren. 1998 slog hon igenom i Sven-David Sandströms ”Staden” på Stockholmsoperan för att året därpå få sitt stora internationella genombrott. Sedan dess har hon hörts och sett på de stora operahusen. Malena har även närmat sig talteatern och spelat i ”Cabaret” på Dramaten. Hennes röst och mångsidighet i ämnen och musikstilar i kombination med en energisk scennärvaro har gjort henne populär i allt vidare kretsar. Med dessa unika egenskaper och med järnhård disciplin och uthållighet har Malena som vinnare av den svenska Melodifestivalen fört en kulturgenre - den högkulturella operakonsten - in i en annan mer folklig genre, schlagerkulturen. Sällan har vi sett en så stark kulturell förändring äga rum där den ena kulturen påverkat den andra och tvärtom.”

Malena Ernman har turnépremiär på Dalhalla i morgon, den 18 juli.

Fotnot: 2009 års jury består av Björn Widegren, kulturredaktör Gefle Dagblad, Marcus Birro, poet, författare och krönikör, Hanna Lindblad, musikalartist, Ove Joanson, styrelseordförande Sveriges Radio, Patrik Uhlman, kulturredaktör Eskilstuna-Kuriren.