Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Esköborna gör tummen ner för ny översiktsplan

Esköborna fortsätter att göra tummen ner för den nya översiktsplanen för Eskön.
Det ursprungliga förslaget har inte ändrats tillräckligt mycket, tycker flera av de öbor som yttrat sig.

Annons

Den fördjupade översiktsplanen för Eskön är en av de mest omdiskuterade kommunala planerna de senaste åren. När planen var ute på samråd fick kommunen in yttranden från 135 personer, fast den fasta befolkningen på Eskön bara består av 157 personer.

I utställningsversionen hade den mest kritiserade delen, den föreslagna båthamnen vid Verksviken, tagits bort och antalet nya hus hade krympts något. Men de förändringarna är inte tillräckliga, tycker de personer som yttrat sig den här gången.

Både förslaget om båtplatser vid gamla ångbåtsbryggan och de föreslagna nya bostadsområdena i närheten av Utskärsvägen får mycket kritik.

Även Naturskyddsföreningen har synpunkter på förslaget till översiktsplan för Eskön.

Det är särskilt viktigt att Natura 2000-områden skyddas, tycker Naturskyddsföreningen i Gävleborg, som därför är emot att man bygger ny brygga vid gamla ångbåtsbryggan som ligger inom Natura 2000-området. Föreningen påpekar också att förslaget att bygga fler bostäder utan tillgång till kollektivtrafik strider mot kommunens eget miljömål att minska bilåkandet i kommunen.

Naturskyddsföreningen i Gävle som har skrivit ett eget yttrande säger också nej till ny brygga vid gamla ångbåtsbryggan och vill skydda hela södra och östra Eskön från fortsatt exploatering.

Men föreningen efterlyser också fler idéer för utvecklad ekoturism och vill att föreningar och lokala förmågor ska involveras i arbetet med att göra Esköns natur mer lättillgänglig, med till exempel skyltar och guidade visningar.