Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Esri vill bygga nytt kontor

Ett stort kontorshus ska byggas i parken mellan Stora Vall och Kungsbäcken.

Annons

Det är högt tryck mot Kungsbäck och Teknikparken just nu. Mackmyra Whisky vill bygga väster om E4, Länsförsäkringar har presenterat sina planer på skyskrapan Svanen vid Gustafsbro, Norrporten ska bygga ett nytt hus åt Högskolan i höst och företaget Esri vill bygga sitt nya huvudkontor vid Stora Vall, intill Kungsbäcken.

I går presenterades programförslaget som nu är på samråd för byggnads- och miljönämnden.

– Det viktigt att ställa höga krav, eftersom området runt Stora Vall är en parkmiljö som fortfarande ska vara tillgänglig för allmänheten, säger Lena Steffner, planchef i Gävle.

Esri S-Group har bett två arkitektkontor att ta fram förslag för dels en tillbyggnad av restaurangbyggnaden, dels ett nytt kontor med totalt 2 100 kvadratmeter yta i tre plan.

Förslaget från GWSK Arkitekter innebär att man bygger kontoret mellan parkeringsplatsen vid Stora Vall och Kungsbäcken. Huset får två huskroppar som förskjuts i förhållande till varandra. Sammanlagt 150 kontorsarbetsplatser ska rymmas på bottenvåningen, vindsplanet och ett suterrängplan ner mot bäcken.

– Vi ska sätta ut huset med pinnar under samrådet för att se exakt var det hamnar. Det är viktigt att man kan gå utmed bäcken nedanför huset. Om det blir för trångt får vi flytta huset den meter som behövs, säger Lena Steffner.

Att bygga kontor i parken vid Stora Vall kan vara bättre än att bygga studentbostäder som tidigare har diskuterats, menar Lena Steffner.

– Om man har studentbostäder där blir utemiljön privatiserad på ett annat sätt. Kontor kommer att bli mindre störande. Parkeringsplatserna som de som arbetar i huset behöver måste också ordnas på annat håll, för de parkeringsplatser som blir kvar kommer att behövas för restaurangen, säger hon.

Medan det nya kontorshuset ska få en modern utformning, om än med faluröd träpanel och plåttak, ska herrgårdsbyggnaden byggas till i gammal stil. Där planeras både en utbyggnad för ett nytt kök och en veranda med balkong ut mot Gavleån.

Om programmet för Stora Vall blir godkänt ska detaljplanearbetet påbörjas till hösten.