Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ester på besök för att lära

SANDVIKENSandviken har i dagarna celebert besök. Vice borgmästare Erich Petrovits från Rakvere i Estland är en av sju representanter för Rakvere på studiebesök i Sandviken.

- Det finns starka band mellan Sandviken och Rakvere. Jag börjar känna mig hemma här nu, säger Erich Petrovits, som varit i Sandviken ett flertal gånger.
Sedan fem år tillbaka har Rakveres och Sandvikens räddningsverksamheter ett samarbetsprojekt.

Ny struktur
- Syftet är att få igång en
organisationsstruktur i Rakvere och Estlands. Mycket raserades av sovjetsystemet, mycket kunskap togs aldrig till vara, säger Pia Frank, projektledare och beredskapssamordnare i Sandvikens kommun.
Det finns mycket att ta till sig och lära, även för Sandvikens del.
- Vi har lärt oss massor, framförallt att allt går och att allt löser sig. Man har en annan syn på mycket i Estland. Det finns en mer tydlig vilja att åstadkomma saker än det kanske finns här. I Estland har man varit tvungen att kämpa mer för saker, säger Pia Frank.

Regelbundet utbyte
Hon och andra från Sandvikens civilförsvarsförening har varit i Rakvere regelbundet sedan projektet startade.
En del i utbytet har varit att i skolor ha utbildningar i brandkunskap, hjärt/lungräddning och första hjälpen. Rakvere har även fått hjälp materiellt, bland annat med räddningsutrustning.
- Vi fick ett erbjudande från Sandviken, som vi blev väldigt glada över, och tog chansen. Vi hade inte haft råd att själva åstadkomma det här.
- Arbetet med medborgarskydd har varit helt avbrutet i Rakvere och Estland under lång tid. Det finns många luckor att fylla, säger Erich Petrovits.

SOFIA ÖHLANDER