Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett absolut nej till vargjakt

Per-Olof Erickson,

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län, sätter ner foten i rovdjursfrågan.

Inom kort kommer regeringen att presentera en rovdjursproposition. Propositionen kommer att föreslå att det skall bil möjligt att bedriva omfattande jakt på varg i Sverige utöver den skyddsjakt som redan idag förekommer. Tanken är att vargstammen i Sverige inte skall bli större än ca 200 vargar.

Detta skulle innebära att i stort sett hela dagens föryngring, d v s minst 20-30 vargar, ska skjutas varje år. Flera tunga vetenskapliga instanser, Artdatabanken, Centrum för biologisk mångfald samt Stockholms och Uppsala universitet, har i sina yttranden inför det här förslaget avvisat möjligheten till storskalig vargjakt. Anledningen är den mycket känsliga genetiska situation sam vargstammen befinner sig i. Stammen är starkt inavlad.

Vad som behövs idag är istället fortsatt skydd och insatser för att förbättra den genetiska situationen genom att underlätta för invandring a v obesläktade vargar från öster.

Naturskyddsföreningen är starkt kritiskt till regeringens förslag, som dessutom strider mot EU:s art – och habitatdirektiv och som riskerar att ytterligare försämra för att förbättra den genetiska situationen genom att underlätta för invandring av obesläktade vargar från öster. Att införa jakt på vargstammen nu handlar bara om att tillfredsställa högljudda väljargrupper.

Per-Olof Erickson

Naturskydds-

föreningen

i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel