Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett år av äppelträdsaktivism

I ett års tid har äppelträdet i Sofiaparken hotats av motorsågen.
Lika länge har engagerade Gävlebor turats om att bevaka trädet.

Det var vid 06.30-tiden den 30 maj 2014 som Denise Fahlander slog sig ned under trädet med sällskap av sin hund. Två dagar tidigare hade byggnads- och miljönämnden gett bygglov för sju radhus i Sofiaparken med garage och sophus där trädet står.

Redan innan hade röster höjts för att trädet skulle bevaras och kommunen hade utrett om det gick att backa bandet. Men att riva upp detaljplanen riskerade att leda till miljonkostnader i bland annat skadestånd till markägaren och för återlöst markköp.

– Hur mycket anser Gävleborna att trädet är värt?, undrade Jörgen Edsvik, S, i en artikel efter nämndens möte.

Svaret på den frågan visade sig vara mycket. För efter politikernas beslut tog protesterna fart med förnyad kraft. Denise Fahlander var den första att omvandla sina åsikter från ord till praktisk handling. När GD:s reporterteam intervjuade henne den första morgonen vid trädet sa hon så här:

– Jag kommer att sitta här hela dagen och hoppas att fler kommer hit så att vi kan skydda trädet.

Och visst fick hon hjälp. Det visade sig att många delade hennes önskan om att rädda det uppemot 200 år gamla trädet och snart hade det bevakning dygnet runt.

Under året som gått har GD skrivit otaliga nyhetsartiklar om turerna kring trädet och läsare har luftat sina åsikter på insändarplats. Tusentals personer har skrivit under namnlistor som överräckts till kommunledningen.

Tidigt började kommunen förhandla med byggherren för att hitta en lösning. Skulle det kanske gå att bygga bostäder runt trädet eller minska byggrätten till färre radhus?

När hösten kom hade ännu ingen lösning hittats och trädaktivisterna bytte tält och husvagn mot en avlagd valstuga som skulle ge dem skydd mot höstregn och så småningom snö.

Nu är våren här och ett år senare står trädet fortfarande kvar.

– Jag vaktar tyvärr inte längre själv, jag är mer support från sidan. Men de sitter där fortfarande, säger Denise Fahlander i dag.

Sylve Rolandsson, pomolog och aktiv i gruppen Rädda äppelträdet, säger att bevakningen pågår fortfarande, men inte dygnet runt.

– Det skedde i ett halvår ungefär, säger han.

Bygglovet är överklagat till mark- och miljödomstolen i Östersund, men enligt Åsa Larsson, bygglovschef på Gävle kommun har den ännu inte avgjort ärendet.

Diskussionerna med markägaren har tagit en paus i väntan på utfallet.

LÄS ÄVEN:

Vill ha äppelträdet på frimärke