Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett år med #metoo: Få kvinnor är förvånade över berättelserna

Självklart har vårt beteende mot varandra också en politisk dimension. Redan före #metoo hade den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit initiativ för att stärka kvinnor och förebygga mäns våld mot kvinnor, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

Det har gått ett år sedan #metoo började. Begreppet användes första gången 2006 när kvinnorättsaktivisten Tarana Burke uppmärksammade övergrepp mot rasifierade unga kvinnor.

Det var som om dammluckorna öppnades och så många kvinnor sa ifrån mot alla de män som utsatt kvinnor och mot alla som tysta sett på. I Sverige fick #metoo stor genomslagskraft med uppror i många samhällssektorer.

Kulturarbetare, journalister, politiker från olika partier och elever var några av de grupper som visade att sexuella trakasserier finns överallt där vi verkar, och nu får det vara nog.

Jag tror att få kvinnor är förvånade över berättelserna. Men i samtal med mina vänner har jag förstått att vi var många som ändå fick ett uppvaknande i hur mycket av mäns beteenden man tänkt bara är på det sättet. Att man lärt sig leva med det.

Kanske sagt åt en vän att hon inte ska bry sig så mycket om när han gör så. Vilket naturligtvis är helt fel. Vi ska alltid bry oss och hjälpa varandra när någon tar sig friheter med någon annan.

Självklart har vårt beteende mot varandra också en politisk dimension. Redan före #metoo hade den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit initiativ för att stärka kvinnor och förebygga mäns våld mot kvinnor. Jämställdhetsmyndigheten hade inrättats, en tioårig strategi mot mäns våld mot kvinnor hade antagits och arbetet med en ny sexualbrottslag, den så kallade samtyckeslagen, var i sitt slutskede.

I år presenterade den S-ledda regeringen många initiativ för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier i skolan, inom rättsväsendet, på arbetsplatser och inom socialtjänsten. Vi måste se till att arbetsgivare och lärare har kompetens att ta sig an problemen när de uppstår, men ännu viktigare är att bygga en kultur där de inte uppstår.

#metoo satte ett fokus på ojämställdheten och orättvisan i vardagen, på hur kvinnor utsätts faktiskt överallt. #metoo visade att vi måste göra mer. Att arbetet för att bryta den tystnadskultur som finns kring sexuella trakasserier i hela samhället aldrig får upphöra. Arbetet med hedersrelaterad problematik måste fortgå, det är oacceptabelt.

2018 står kampen fortfarande mellan dem som vill stärka kvinnors rätt och dem som vill begränsa kvinnors rätt. Kampen måste föras av både kvinnor och män, det är allas angelägenhet och alla vinner på ett mer jämställt samhälle.

Vi måste se till att vi fortsätter att ta kliv för jämställdhet, som vi gjort genom exempelvis ny sexualbrottslag och satsningar på kvinnojourer. Alla som ser problemen måste ständigt motarbeta de krafter som vill begränsa kvinnors rättigheter. 

Vi socialdemokrater vill ge alla de som tog steget att tala ut den cred de förtjänar. Enskilda är modiga, tillsammans orkar vi vara ännu modigare.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel