Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett års fängelse för knivhugg

GÄVLE
En 53-årig man dömdes av Gävle tingsrätt till ett års fängelse för att ha knivskurit en kamrat under en spritfest i september.

När polispatrullen kom till adressen på Rågångsvägen satt kamraten på en gräsplätt utanför huset, blödande från flera sår på ben och armar.
Den 4 september begav sig 53-åringen och ytterligare två män till den aktuella lägenheten. Medan den tredje mannen la sig att sova, satte sig 53-åringen och kamraten i vardagsrummet för att dricka sprit.
53-åringen upptäckte snart att hans plånbok var borta och trodde att någon av de andra stulit den. Under rättegången berättade han att det slog "slint" för honom, men att han inte kunde minnas vad som hände efteråt. Han var för berusad.
Kamraten vittnade om att 53-åringen störtade in från köket beväpnad med en brödkniv. Knivbladet var 20-30 centimeter långt. 53-åringen, som först tog stryptag på sin kamrat, fortsatte med att utdela svepande hugg med brödkniven. När kamraten försökte skydda sig fick han skärsår på en arm. Minst ett hugg träffade dessutom benet där kamraten senare fick en infektion som orsakade några dagars sjukhusvistelse.
En polispatrull som larmats till platsen grep 53-åringen, som varit häktad sedan händelsen.
Enligt den läkare som behandlade kamraten kunde skadorna efter knivhuggen ha blivit livshotande om de träffat på en annan del av kroppen.
Eftersom 53-åringen tidigare dömts till övervakning som han misskött och haft problem med alkoholmissbruk var det inte aktuellt att döma till samhällstjänst. Tingsrätten noterar också att det bara var tur att skadorna inte blev värre. Därför dömer man 53-åringen till ett års fängelse för grov misshandel.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se