Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bottennapp igen, Gävle

Sjörapport no 8 2014

Det är vår säger SMHI! Plusgrader sju dygn i rad. Trandansen hägrar. Båtmässan har startat. 90-årsfirande Vasaloppet går på tövalla i stället för på snövalla. Travhästarna springer barfota på Solvalla.

Ockelbobåtar är tillbaka på mässan. Kul. Den legendariska B16-modellen (världens första styrpulpetare) har modifierats något och byggs nu i aluminium borta i Estland. B16AL heter modellen som är 4,8 meter lång och tar fem personer ombord. Lämplig motor 50-60 hästar. Läckert robust båt. Ockelboprinsen Daniel har båt nummer 1. Grattis. Men det roligaste var att se den fina Ockelbologgan på mässan igen.

Trenden bland segelbåtar i år på mässan är att båtarna ska flyga eller foila som det heter på segelspråk. Även motorbåtar kan flyga. Det är en- och tvåskrovsbåtar som lyfter från vattnet och har bara vingarna/centerborden kvar i vattnet. Häftigt och spektakulärt. Mothbåten lyfter vid 3 meter per sekund i vind och toppar 33 knop när det brallar på, säger Casper Arvefors.

Giuletta Scheer visar stolt upp en bild på Flying Phantom som flyger på sina vattenvingar. Mannen bakom bärplanmotorbåten, Foiltwister, Björn Ljungdahl berättar att hans båt flyger fram på 0,3 liter per sjömil i bekväm gång och båten gör inget svall. Det blir spännande och se vart utvecklingen bär. Men att de spektakulära segelbåtarna kommer att locka till sig ungdomar kan man vara tämligen säker på. Annars är det mesta som vanligt, finnarna har lagt beslag på 2 300 kvadratmeter för att visa upp sina båtar. Värstingmotorbåtarna har fått en röd matta och en rosébar. Några Sverigepremiärer visas – bland annat en Bavaria 42 och världspremiär på Viggo, en motorbåt i aluminium. Seglarna kan se 30-talet båtar och den största mässbåten någonsin i Sverige en Beneteau 55. C-hallen är full med prylar som vanligt. Snipan har ett eget utrymme tillsammans med Classic Boat Show på mässan. Snipa betyder skär vatten. En snipa kommer att byggas under utställningstiden – kulturministern slår i första spiken.

Barnen har en fin lekhörna. Anders Levén tipsar om mat och matlagning ombord under veckan. Ett miljötorg för Hållbara hav drar mycket folk. Där finns mycket lära.

Ensamroddaren Peder har 1 500 sjömil kvar till Barbados.

Ja… just ja, Gävles insats på mässan höll jag på glömma. Inte så konstigt förresten, man hade nämligen ingenting att komma med. Man har slagit ihop sig med kommunerna Söderhamn och Hudiksvall samt med Jungfrukusten i en monter. Det Gävle åstadkommit är en helsidesannons i Jungfrukustens tidning. Klicka in dig där, där hittar du en snöig bild och där klickar du på "Bo". Längst ner på bosidan klickar du på "Båt och gästhamnar" och döm själv. Där hittar man helt värdelösa bilder på vår fina kust. Magplask, bottennapp, igen. Skam på torra land!

Så till er som tänkt segla norrut i sommar längs vår kust blir rådet att lägga kursen från Björnsfyr så långt österut från Gävle som det bara går och sikta på Storjungfrun. Hårt liv sjömanslivet.

Panta rei

Lasse Halvarsson