Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett digitalt liv i fred

Nu i veckan träffas ministrarna för rättsliga och inrikes frågor i Stockholm för att uppdatera EU:s femårsplan för polis- och tullsamarbete, räddningstjänst, straffrättsligt och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik. Stockholmsprogrammet ska nu ersätta Haagprogrammet som tillkom när Nederländerna ledde unionen 2004. Själva programmet ska antas först i december, men under det informella mötet dras riktlinjerna upp.

Ministrarna möts i dag av demonstrationer, då Stockholmsprogrammet ska innehålla realtidstillgång till uppgifter om EU-medborgarnas resor, bankaffärer, mobilpositioner och internetanvändning. Ett utökat samarbete både mellan EU-länder och med USA föreslås också. En EU-standard för övervakning och en myndighet för att reglera detta finns också med i förslagen.

Det är stundtals skrämmande läsning. Om den borgerliga regeringen tyckte att FRA-debatten var jobbig kommer debatten om Stockholmsprogrammet få FRA att framstå som en västanfläkt.

Dock får man inte glömma att polisiära och underrättelsesamarbeten faktiskt är nödvändiga för att stoppa den gränslösa kriminaliteten och terrorismen. Däremot kan det aldrig vara okej att behandla varje medborgare som en potentiell kriminell.

Ministrarna som samlas i Stockholm denna vecka borde vara intresserade av att skapa ett program som faktiskt ger redskap att sätta fast skurken men låta oskyldiga medborgare ha sina privatliv i fred – även om de råkar leva det digitalt.