Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett dyrt drömhus

GÄVLEHille prästgård ska säljas. Församlingen har inte råd att behålla den 370 kvadrat stora byggnaden.

På lördagen var det visning och många intresserade strömmade till.
Hans-Peter och Anna Nilsson var två av dem som var och tittade på det vackra huset.
- Det är vårt drömhus, konstaterade de.

Prästgård sedan 1825
Det är Hille församling som äger den gamla prästgården. Huset byggdes 1825 och har varit prästgård sedan dess.
När kyrkoherde Gert Lyngemark för en tid sedan gick i pension flyttade han från huset och hans efterträdare ville inte bo där. Därför beslutade församlingen att man skulle passa på att sälja gården. Det skulle helt enkelt bli för dyrt att behålla den.
Det är Uppsala stifts egendomsnämnd som sätter hyran för kyrkoherdebostaden. Hyran för boendet i Hille prästgård har beräknats på 100 kvadratmeter. Huset är dock på 370 kvadratmeter plus biareor.
- Det har blivit ett glapp däremellan, säger Jan-Olov Sundqvist från församlingens fastighets- och kyrkorgårdskommitté.

Stor kostnad
Huset har genom åren inneburit en stor kostnad för församlingen och man har gått med förlust.
När man nu säljer huset tänker man emellertid inte nödvändigtvis sälja till den som bjuder högst. Man har förbehållit sig fri prövningsrätt eftersom det finns stora värden i huset att ta hänsyn till.
- Vi vill ta hänsyn till alla önskemål som framförts om vad det ska bli av huset, säger Åke Israelsson, även han från fastighets- och kyrkorgårdskommittén.
Huset har tre våningar med sju rum, två hallar samt kök. Den totala boytan är 370 kvadratmeter. Förrådsbyggnaden innehåller garage med gammaldags bakugn. Fastigheten är värderad till 1 850 000 kronor och försäljningen sker genom anbud.

Ännu inga anbud
En del har redan visat intresse för att köpa huset även om det före lördagens visning inte hade kommit in några anbud.
Hans-Peter och Anna Nilsson är intresserade av gamla hus och blev mycket imponerade av prästgården. Om det verkligen blir något köp är dock tveksamt. De har redan ett gammalt hus att ta hand om och dessutom är ju priset ganska högt.
- Men det är så fantastiskt, konstaterade Anna Nilsson.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se