Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett gott dagsverke ska hjälpa skolor i Laos

GÄVLEFörra året lyckades elever på tre gävleskolor samla in närmare 80 000 kronor till fattiga länder.

Annons
I år hoppas Nynäseleven Emma Bålman att det blir fler. Efter ett besök i Frankrike vet hon det mesta om Operation Dagsverke.
- Jag tycker att det här är en jättebra chans för oss elever få hjälpa andra som verkligen behöver det, säger Emma Bålman som går i 9a på Nynässkolan.
Operation Dagsverke är ett projekt som finns på olika skolor runt om i världen.

Jobb i stället för skola
Projektet går ut på att anordna en dag om året då eleverna ska jobba i stället för att gå i skolan. Pengarna de tjänar i hop under dagen ska oavkortat gå till att hjälpa befolkningen fattiga länder.
Emma Bålman har bland annat fått åka till Frankrike tillsammans med två andra ungdomar från Sverige för att delta i en internationell konferens om Operation Dagsverke i Strasbourg.
- Jag fick världens motivation att fortsätta kämpa på med projektet när jag var där nere. Vi bodde på att ungdomscenter och var från 15 olika länder. Det var en kick att se hur de länder som är mycket fattigare än Sverige också kämpar på med pengainsamligen till de mest behövande, berättar hon.
I går höll Emma Bålman en föreläsning om den kommande Operation Dagsverke i Nynässkolans aula.
Den 15 maj är det dags igen. Eleverna ska försöka komma ut till olika arbetsplatser, men det går lika bra att hjälpa till hemma mot en summa pengar.
För de elever som absolut inte har något ställe att jobba på finns det bössor att gå runt med.
- Det är ingen som blir tvingad att vara med på den här dagen, berättar hon.
- Men för de som inte vill hjälpa till blir det skola som vanligt.
Varje år hålls ett årsmöte om vilket land pengarna ska gå till och i år ska de gå till Laos. I går berättade Emma Bålman om Laos och visade bilder.
- Det mesta av pengarna ska gå till att starta skolor där, framförallt yrkesskolor och förskolor.
Emma Bålman vill kunna värva fler Gävleskolor till det här projektet och hoppas verkligen att företagen kommer att ta emot elever som vill jobba den 15 maj.
BOEL PERS