Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett historiskt ögonblick

Nu tillhör arenan invånarna i Sandviken.
I går morse skedde det historiska överlämnandet av arenaaktierna från de Göranssonska stiftelserna till kommunledningen.
– Det är inte många som får vara med om en sådan här sak, sa kommunalrådet Peter Kärnström, S.

Gåvan är värd minst 210 miljoner kronor.

I maj 2007 togs det första spadtaget till arenan. Nu, nästan exakt två år senare, står den klar inför den stora invigningen i kväll. Då får kommunen också officiellt ta över nyckeln till arenan.

Men redan klockan nio i går morse skedde det formella överlämnandet. Då anlände ordförandena för de tre Göranssonstiftelserna till statshuset med det värdefulla aktiedokumentet. Peter Kärnström mötte dem utanför kommunstyrelsens sammanträdesrum på våning 3.

– Det känns förstås speciellt, sa han om att ta emot aktierna i Göranssonska Stiftelserna Fastighetsbolag AB som byggt arenan.

Henning Eneström, ordförande i Stiftelsen Albert och Anna Göranssons minne, skämtade om att det kändes skönt att äntligen bli av med arenan.

– Det har varit en tuff och lång resa, men oerhört intressant, sa han och tillade:

– Det mest tragiska just nu är att Inga Hagström inte får vara med och uppleva det här. Arenan är något hon drömt om.

Sandvikens ”stormamma” Inga Hagström var kommunalråd i Sandviken 1977-1998, och även styrelseledamot i Göranssonska stiftelserna. I februari i år avled hon, 73 år gammal.

Hur mycket stiftelserna betalat för arenan är oklart. Den officiella siffran är 210 miljoner kronor, men Henning Eneström hymlar inte med att det blivit dyrare än så.

– Vi har inte direkt tummat på kvaliteten.

Men även kommunen har fått betala en rejäl slant, cirka 50 miljoner för allt från ismaskiner till utvändigt markarbete. Förlusten de första tre åren väntas bli totalt 13 miljoner kronor.

Villkoret för donationen är att det inte bara blir en bandyhall. Arenan är till för kommunens alla barn, ungdomar och andra målgrupper som stiftelserna värnar om.

– Jag hoppas att arenan blir ett finrum och vardagsrum i Sandviken, sa Peter Kärnström i går.