Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hot mot föreningarna

Kyrkskolan i Järbo byggdes 1927 och fyller än i dag en viktig funktion för Järbobor i alla åldrar men främst för våra äldre.

Sju föreningar hyr lokaler i Kyrkskolan: Järbo OK, PRO, SPF, ABF, en motionsförening med tillhörande gym, en vävstuga samt ett snickeri. Många personer fyller sin vardag med ett meningsfullt innehåll. Man väver, sjunger i kör, snickrar, går i studiecirkel, samlas för träning och tävling i orientering med mera.

Nu tänker Sandvikens kommun stoppa mycket av denna verksamhet för att spara cirka 230 000 kronor. Samtliga föreningar fick ett brev den 10 september i år där kommunen förklarade att hyran ska höjas från den 1 januari 2013 och det var ingen liten höjning. Föreningarna fick alltså cirka tre månader på sig att ordna fram stora pengar för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Ingen förening har någon vinstdrivande verksamhet utan drivs helt ideellt. Medlemsavgifterna är låga för att alla ska kunna delta.

Både snickeriet och vävstugan behöver ganska stora lokaler. Varken de 19 vävstolarna eller snickeriets hyvel och svarv är något som man bara bär ut och ställer in någon annanstans.

Vem ska till exempel bekosta en eventuell flytt? Samma sak gäller saker även för gymmet.

Brevet kom som en total överraskning eftersom det inte hade varit någon form av samråd mellan kultur och fritid och föreningarna, trots att frågan varit uppe på kommunens bord sedan våren 2012. Enligt uppgift så har kultur och fritid vid ett tillfälle besökt vävstugan och snickeriet och ”pratat” med dem som var där då. Men ingen har uppfattat att det var en stor förändring på gång.

1. Hur tror kommunen att föreningarna ska kunna bedriva fortsatt verksamhet? Om medlemsavgifterna mångdubblas så har de flesta inte råd att fortsätta med sina intressen. Det handlar om äldre personer som inte har några höga pensioner.

2. Har kommunen tänkt på den stora ökning av kostnader för till exempel hemtjänst? Det blir troligen så eftersom många som i dag är aktiva i stället blir sittande hemma i ensamhet. Få av dem har bil eller körkort. Det finns många studier som visar att det bästa för att förebygga depressioner och demenssjukdomar är fysisk, psykisk och mental stimulans.

3. Vilka planer finns för Kyrkskolans framtid om den töms på all aktivitet? Rivning? Försäljning? Eller vad har ni tänkt ska hända? Mirakel?

4. Varför satsas stora summor på att bygga en ny hall vid Hammargymnasiet inne i Sandviken då det redan finns lokaler för likande verksamhet på bland annat Folkets Hus, på Vallhalla, på Göransson arena med flera ställen? Om kultur och fritid har ont om resurser att satsa på basverksamhet i kommunens alla delar, så kanske man ska tillgodose intressen även i ytterområdena innan man bygger ytterligare lokaler centralt. Jag vet att kulturskolan har behov av bra lokaler men varför detta storbygge?

5. Vid ett möte i Järbo sades det att kultur och fritids huvuduppdrag är barn/ungdom vilket är bra. Se till exempel på Järbo OK:s verksamhet. De har många barn och ungdomar i sina aktiviteter. Dessa ungdomar kräver inte dyra hallar, uppvärmda planer eller konstfrusna isar. Om man slår ut cirka 230 000 kronor och jämför vad det kostar att ha träning på dessa banor/hallar med vad JOK får till sina ungdomar, så skulle det inte förvåna mig om den jämförelsen visade att JOK får väldigt lite till sin verksamhet i förhållande till vad till exempel bandy eller fotbollsklubbarna i stan får. Det skulle vara intressant att se en sådan jämförelse redovisad och då inklusive alla drift/kapitalkostnader som finns för hallarna/banorna.

6. Marie Lind hänvisade vid det här mötet till att lagen krävde ”god tillgänglighet” till kommunala lokaler. Men Marie, det finns nog flera lagar som ni borde läst också. Till exempel vad jordabalken säger om besittningsrätt och uppsägning av avtal gällande lokaler? Jag är inte lagkunnig men nog tror jag att det där sägs att uppsägningstiden för ett avtal är längre än tre månader och att föreningarna har rätt till skälig tid samt samråd.

Berit Lusth, Järbobo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare