Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett klichéfyllt drama i svettig miljö

Allt oftare lyckas ”lilla” Björnbiografer i Sandviken snuva Filmstaden i Gävle på premiärer för uppmärksammade filmer. Så även ”The Fighter” (kommer på 7:an i maj), med tydliga blinkningar till ”Rocky”, ”Tjuren från Bronx” och andra dramer i den svettiga boxningsmiljön.

Sålunda handlar det även här om en ung man från en ansträngd miljö som tror sig ha funnit ett sätt att få bekräftelse i en tuff drogtyngd värld. Han blir ihop med en flicka, viljestark och som älskar att hata det som hennes boyfriend håller på med.

Christian Bale spelar Dicky Eklund (känn på efternamnet och minns vår egen champion, ”Lillen”) och har karriären bakom sig. Nu lotsar han i stället fram den crackberoende brorsan Micky i vilken han ser stor potential. Men när denne ”Irish” kärar ner sig i Charlene (Amy Adams) sätts brödrarelationen på prov. Hon har nämligen storslagna planer och vill därför att Dicky och Micky ska gå skilda vägar.

Familjedramat och händelserna i och kring ringen är verklighetsbaserade och det höjer förstås värdet av storyn, samtidigt dräller det av slitna klichéer och det blir i längden irriterande. Skådisarna Bale (Oscarsbelönad) och Wahlberg, som på senare år faktiskt tagit klivet ur B-filmträsket, håller filmen ovanför vattenytan där inte minst Melissa Leo (knep en Oscar även hon) som den hårthjärtade modern skickligt surfar fram.

Boxningsscenerna är realistiska, fast jag hade önskat mer av dramatiseringen runt omkring den ring som är rektangulär.