Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett lyft för folket i Tärnsjö

Tärnsjö- Det här är en stor dag för oss i Tärnsjö. Vi har kämpat i minst tio år för det här. Otroligt att vanliga människor faktiskt kan påverka myndigheterna, säger Per-Erik "Pricke" Johansson.

Han är en av ortsborna som har kommit till Nordmyran på lördagsförmiddagen för att spana in flygbesprutningen av stickmyggslarver.
Och han ser rätt nöjd ut när helikoptern lyfter med den första laddningen av det biologiska bekämpningsmedlet BTI. För två år sedan var han däremot inte speciellt munter. Sommaren var ovanligt gynnsam ur myggperspektiv och det gick knappt att vistas utomhus.
- Då var det nära att vi gav upp och flyttade härifrån. Min räddning var jobbet i Uppsala eftersom jag kunde sitta ute och fika och äta. Men så fort jag kom hem var det bara att gå in och stänga dörren. Värre var det för barnen som inte kunde vara ute och leka, säger tvåbarnspappan "Pricke" Johansson.

Barnen bussades till bad
Kyrkan och den lokala centeravdelning förbarmade sig över barnen i bygden och bussade in dem de sex milen till Uppsala för att småttingarna skulle kunna få bada.
"Pricke" Johansson har bott i Tärnsjö sedan han var fem år och upplever att myggproblemet har blivit värre och värre med åren.
Så nu är han glad att besprutningen kommer igång även om det inte har varit så besvärligt just den här sommaren. Att det skulle finnas några risker för människor, djur och natur tror han inte.
- Jag litar fullständigt på att folket på Myggkontoret vet vad de gör. BTI har använts i Tyskland och USA i mer än 20 år utan några problem. Dessutom kollar de upp konsekvenserna och utvärderar resultatet, säger "Pricke" Johansson.
En som är är lite mer tveksam till besprutningen är Axel Hermansson från Västerbo, Tärnsjö. Han är född, uppväxt och bor fortfarande bara en kilometer från Nordmyran där stickmyggslarverna har en stor del av sina kläckningsplatser i området. Han plågas inte nämnvärt av myggorna.
- Jag klär på mig ordentligt och gnider på med myggstift. Blir det för jobbigt går jag in och lägger mig på soffan, säger han och skrattar.

Osäker på riskerna
I nästa stund försvinner leendet och Axel Hermanson tilllägger att han trots alla försäkringar om motsatsen inte är helt säker på att BTI är så ofarligt som det påstås.
- Egentligen är jag inte emot besprutningen men det hindrar inte att jag är betänksam. Det finns andra metoder. Om myren dikades ur skulle många problem försvinna eftersom risken för översvämningar skulle minskas ordentligt, säger han.
Trots sina funderingar om myggmedlets eventuella risker satte han sin namnteckning på tillståndet som markägarna måste skriva på för att besprutningen skulle få genomföras på just deras ägor.
- Visst, jag gjorde det för barnens och barnbarnens skull även om det är dem jag tänker på om det skulle visa sig bli några biverkningar av besprutningen, säger Axel Hermansson.
I Österfärnebo skrev samtliga 83 markägare på tillståndet. Men i Tärnsjö vägrade tre av 42 gå med på besprutningen. Deras ägor sprutades inte.
Elizabeth Forsmark
026-15 96 59
elizabeth.forsmark_gd.se