Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett måste för alla Tom Cruise-fans

Antingen kan man se ”Oblivion” som ett sätt för Joseph Kosinski (”Tron Legacy”) och Tom Cruise att få utlopp för sina fascinationer av sci-fi-genren med alla dess fantasieggande filmteknik i både snygga, maffiga och skrämmande miljöer.

Eller så kan man tycka att det bara är en tröttsam mix av sånt som setts (hm, jag menar nördarna och där ingår inte jag) så ofta förut på biofilmer som ”Matrix”, ”Top Gun”, diverse rymdäventyr och domedagsfilmer och på tv-/datorspel.

Men faktum är att ”Oblivion” är mestadels riktigt underhållande, bortsett att det spårar ur både här och där under andra halvan av filmen när händelsekedjan dras ut i det oändliga, bokstavligen.

Den som vill se Tom Cruise i praktiskt taget varje bildruta ska inte missa detta. Ja, han är så snabb och effektiv i sin roll att han faktiskt möter sig själv ute på slagfältet. Tekniker 49 Jack Harper har som uppdrag att reparera diverse drönare. Dessa har skjutits i sank av utomjordiska ”asätare” som sprängt månen, vållat jordbävningar, tsunamin och slutligen ett kärnvapenkrig som tömt jorden på sin befolkning. Utom några ”survivors” förstås...

Här skriver vi år 2077 och titeln ”Oblivion” betyder glömska och det är precis vad Jack drabbats av, innan han så räddar en kvinnlig främling som mirakulöst överlevt i ett nedskjutet rymdskepp. Tidvis poppar minnen från 60 år tillbaka i tiden upp.