Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt grepp belönas

GD frågar Lilian Sjölund, Gefle Dagblads redaktionschef, som i dag, den 8 mars, får ta emot den ena halvan av Resestipendiet till Klara Lindhs minne. Anledningen är idén och genomförandet av serien Valspanarna – ett nytt tänkande för att lyfta fram den lokala valbevakningen inför valet 2010.

Andra halvan av stipendiet tillfaller Nina Funke, biträdande redaktionschef på Dalarna Tidningar. I Läsarval 2010 fick läsarna prioritera sina viktigaste valfrågor.

Vad var så speciellt med Valspanarna?

– Vi försökte ta ett annat grepp på valbevakningen. Hur går diskussionerna bland de som ska rösta?

Vi åkte ut till åtta noga utvalda stadsdelar. Jag tror vi pratade med mellan 30 och 50 personer på varje ställe. Några pratade länge, några bara fikade. Men alla ville verkligen diskutera. Det var allt från bärplockare som skräpade ner och stora barngrupper till skattefrågor. Det fanns ett samhällsengagemang.

Vi gjorde det traditionella också, som politikerintervjuer och de viktigaste valfrågorna, och vi gjorde det bra.

Du skrev själv och var i högsta grad på plats. Är inte det konstigt, du som är chef?

– Jag har suttit i tio år som nyhetschef. Som chef är det värdefullt att få lätta och träffa läsarna. Under den här tiden kom jag på varför jag blev journalist. Det var för att få skriva om saker som spelar roll.

Det var fantastiskt vilka reaktioner vi fick och kul för mig personligen. Sedan tycker jag att det är roligt att Gefle Dagblad vågade ge utrymme för den här formen av journalistik.

Blir det fler liknande satsningar?

– Det är tanken. Jag tycker att journalistiken de senaste åren blivit opersonlig och refererande. Vi måste visa att det går att skriva personligt och att det fungerar i laddade politiska sammanhang. Till exempel märkte vi av SD:s framgångar åsiktsmässigt överallt. Att SD fick 14 procent av rösterna i kommunvalet i Andersberg var inte ett dugg förvånande. Det är den situationen som kommunen försatt stadsdelen i.

Hur ska man gå vidare?

– Dimpa ner på ställen. Ha vettiga samtal med folk. Hur går snacket just nu? Förändringar? Sådant är viktigt att se i sin tidning.

Vad ska du göra med pengarna?

– Sverigedemokraterna har hämtat mycket av sin inspiration och strategi från Danmark. Jag skulle vilja besöka en jämförbar stad av Gävles storlek och kolla hur Fremskrittspartiet påverkat livet där. Kan Sverige lära något av det? Hur hanterar man ett parti som tycker att invandringen är roten till det onda? Borde vi inte ta itu med problemen i stället?

Hur känns det så här den 8 mars?

– Det känns ärofullt att verka i Klara Lindhs anda. Jag tycker det är otroligt viktigt att tidningen belönas för den här sortens journalistik.