Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett par generationer idrottare har sorg

/

Hans "Stöveln" Öberg har avlidit, 82 år gammal, och ett par idrottsgenerationer har sorg. Stöveln var en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och hade största delen i att Gävle GIK blev en storklubb och höll sig kvar i översta eliten i omkring 15 år.

Annons

Han spelade 22 säsonger i GGIK:s A-lag, blev svensk mästare 1957 och världsmästare 1953 och 1957. Dessutom blev han svensk mästare i bandy med Skutskär 1959.

Han spelade 162 landskamper i ishockey och gjorde hur många hundra mål som helst - men drog bara på sig tre utvisningar på 22 säsonger, och åtminstone två av dem var tveksamma.

- Han trampade på min klubba, muttrade Stöveln själv efter att ha fått sitta av två minuter för tripping.

Stöveln slog igenom ungefär samtidigt som Sven Tumba, och de båda trivdes bra tillsammans trots att de var mycket olika som personligheter. Båda hade också stor del i att Tre Kronor blev en ledande ishockeynation under 1950-talet.

Stöveln Öberg öppnade 1954 också en sport- och cykelaffär på Norra Kungsgatan 27. Den flyttades på 1990-talet till Ingenjörsgatan i det som nu är känt som Hemlingby Köpcentrum.

Annons