Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett privilegium att leda stiftelsen

SANDVIKEN
I 18 år har Henning Eneström varit ordförande för Stiftelsen Albert och Anna Göranssons Minne. Han tog över efter sin far och ser ordförandeskapet som ett privilegium. Och gärna minns han sin gudmor Ester Göransson, fondens skapare.

- Jag ser henne framför mig som en värnare av dem som har det svårt och det här vill vi leva upp till, säger han.

Utvecklas
Samarbetet med kommunen utvecklas och tillsammans med kommunen kan han se till att pengarna gör mesta möjliga nytta för främst de äldre.
Hälften av stiftelsens utdelning går till personal, anställda av stiftelsen, och resten blir allmänna verksamhetsbidrag till äldre- och handikappföreningar.
Drygt 20 anställda jobbar med rehabilitering av de äldre inom kommunens olika åldringsboenden. En verksamhet utöver kommunens ansvar för vård och omsorg. 23 hemsystrar besöker gamla i deras hem och hjälper till med läkarbesök, handlar och utgör i många fall en viktig social kontakt.

Uppskattad städning
Uppskattad är den storstädning som äldre kan få en gång om året. Då hyr stiftelsen in en städfirma som kommer hem till de äldre och gör en storstädning. Den satsningen från stiftelsen ligger på runt 1,2 miljoner kronor.
På Björkgatan får 130 pensionärer i olika grupper möjlighet till social samvaro, underhållning och möjlighet att fika och äta lunch.
- Sedan ordnar vi också egna veckolånga resor för ett par hundra pensionärer varje år, säger Henning Eneström.
Efterfrågan är så stor att ingen sökande kan få åka mer än vartannat år.

Estersgården
Stiftelsens senaste verk är Estersgården som blev klar tidigare i år och Drömfabriken som ska stå klar i höst.
Henning Eneström vill gärna se en fortsatt utveckling och han har en ambition att skapa större egna områden med egna tjänster. Det kan ge profil åt verksamheten.
ULF GRANSTRÖM