Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett prunkande överdåd

GÄVLERosor, luktärt, ringblommor, krasse, riddarsporrar, flox, stockrosor, petunior, vinbär, hallon... Lotterna i Södra koloniföreningen är ett prunkande överdåd i juli.

- Jag älskar den här stugan. Jag gick förbi på midsommarafton och såg skylten Till salu. En vecka senare ägde jag det.

Elva somrar senare står Gunnel Samuelsson och plockar hallon utanför sina gula stuga. Där det var äng när hon kom hit växer i dag vinbär, jordgubbar, dill, potatis och blommor. Vildvinet har hon flyttat från huset till staketet och gjort en port över grinden. I grönskan surrar bin.

Sedan 1905
Gunnel Samuelsson berättar att Gävles societet anvisade området som odlingslotter för gävleborna 1905. Det gör det till ett av de äldsta i Sverige. Då fanns inga stugor, de blev tillåtna först senare. Nu finns här drygt 240.

Hon beskriver sig själv som en glad amatörodlare. I villan, när barnen var små, var trädgårdsarbete mest jobbigt, men efter ett par år i lägenhet började hon längta efter det.

Ett par stugor bort bjuder Carina Carlsson familj och grannar på kyckling och sallad under äppelträdet. Katten Saga sitter med. Det är första sommaren i stugan och efter maten väntar dragspelen på Carina Carlsson och Willert Jansson.

På Äppelstigen sprakar paret Schwerzmeiers färgfyllda rabatter. Bara blåkorn blandat i jorden och så vattna, förklarar Elfride Schwerzmeier prakten. Plantorna drar de upp från frö, men bara de är planterade är det inte svårt att hålla rabatterna fina. Hon och maken Erwin delar blomsterintresset och stugan har de haft sedan 1986. De vattnar alltid på morgonen, då slipper de sniglar tipsar de.

Gräva måste man
Nybliven kolonistugeinnehavare är däremot Terttu Mattila. Hon har sålt villan, köpt lägenhet och i februari den röda stugan som ligger i sluttning.

- Det är det bästa jag har gjort hittills i livet, säger hon.

- Gräva måste man, annars dör man. Det är en sån tillfredsställelse, särskilt att så från frö.

Dagen har hon ägnat åt att snickra och gräva ner odlingsbänkar med plats för röd grönkål och physalis. Mellan de sex bänkarna ska det bli grusgångar och i fonden en perennrabatt. Annars är rosor det stora intresset, härdiga rosor som klarar kylan.

Timmen är överskriden. Dragspelstonerna letar sig fram från Carina Carlssons trädgård. Terttu Mattila berättar om sina framtidsplaner för tomten. Visioner finns i mängd.

- Kom igen om tre år.

ANNA BAGGE