Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett skoläpple blev ett äpple för mycket

SANDVIKEN
Det blir ingen gratisfrukt i Sandvikens skolor.
Kunskapsnämnden tycker att det skulle bli för dyrt.

Annons
Numera finns möjligheten att lämna så kallade medborgarförslag till Sandvikens kommunfullmäktige. Först ut blev Didrik Didriksson från kristdemokratiska ungdomsförbundet med ett förslag om gratis frukt i Sandvikens skolor.
Hans förslag beskrev bland annat konsekvenserna av att övervikt och fetma bland barn ökat. En orsak till övervikten är den ökade konsumtionen av läsk och godis, något som ofta säljs i skolorna. I de fall som det finns frukt kostar den ofta nästan lika mycket som godis.
Kunskapsnämnden har nu svarat på medborgarförslaget. I det står bland annat att hälsoarbetet ingår som en naturlig del i den dagliga verksamheten på skolorna i Sandviken.
Nämnden konstaterar också det i kommunens nuvarande ekonomiska läge inte finns något utrymme för att erbjuda gratis frukt.
- En snabb uträkning av kostnaden för att ge ett äpple om dagen till varje elev skulle innebära drygt tre miljoner kronor per läsår, skriver nämnden som föreslår att fullmäktige avslår förslaget.
Nämnden föreslår dock att kunskapskontoret i fortsättningen ska prioritera entreprenörer som har frukt och grönsaker i sortimentet och prissätter dessa så nära butikspris som möjligt.
KARIN BERGKVIST