Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett spöke går omkring i Berlin

Sitter DDR i väggarna? Lasse Ekstrand möter Stalinhusens spöken.

Friedrichshain, förr sliten och ruffig stadsdel i Östberlin, blott några stenkast från Alexanderplatz. Numera hängplats för hippa inom kulturnäringarna. Flashiga lattecaféer växer upp som svampar.

Utmed Karl-Marx-Allé, tidigare Stalin-Allé, ligger paradhus som byggdes i propagandasyfte och i folkmun går under beteckningen ”Stalinhusen”. Under DDR-tiden bodde endast systemlojala där. Övervakade av husfrun, direktlinje till Stasi och Volkspolizei.

Dit flyttar Ricarda Junges huvudperson Lena, tillsammans med maken. Båda skribenter. Jagande knäck i ett Berlin där tidningarna långsamt förblöder. En fast anställning är mer eller mindre en dröm. Konkurrensen stenhård. Löshästarnas arbetsmarknad.

Det spökar i Stalinhusen, Lenas son Adrian upptäcker det först. Till en början slår hans mor bort det, men sedan förstår hon att allt inte är som det ska i uppgången. En av grannarna har för övrigt bytt namn i ett försök att tvätta av sig skamliga insatser i det forna arbetar- och bondeparadiset. Men fortsätter att sprida skräck och obehag.

Vad är det som egentligen sker? Är det gengångare från det fallna DDR som kliver runt i huset och fortsätter att hålla ett öga på de människor som bor där? Som om Muren aldrig raserats, återförening inte skett. Sitter DDR kvar i väggarna?

En fallstudie av ett mentalt sett fortfarande delat Berlin som inte ordentligt gör upp med sitt förflutna. Gör man inte det, fortsätter det att spöka och eka.

En inifrånskildring av vad den amerikanske urbanforskaren Richard Florida kallat den ”kreativa klassen”.

Junge har sin självklara plats bland yngre Berlinskildrare, Judith Hermann och andra. Genom att formulera just den kreativa klassens självförståelse och livsstil, i den tyska huvudstaden.

Thorén och Lindskog fortsätter sin kulturpolitiska gärning, att förse oss med omistlig ny tysk litteratur i svensk språkdräkt. Schön, meine herren!

Lasse Ekstrand