Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett språkrör är bäst"

GÄVLE / Val 2002Ylva Bandmann är laddad inför miljöpartiets kongress i slutet av veckan. Då ska valfrågorna spikas och språkrörsfrågan lösas.

- Jag tycker att modellen med två jämställda språkrör är sympatisk, men att den kanske inte fungerar i praktiken. Därför stöder jag den nya idén med Claes Roxbergh som språkrör tillsammans med Åsa Domeij som förste vice och Maria Wetterstrand som andre vice språkrör. Vi kanske kan göra en tillfällig stadgeändring och sedan gå tillbaka till två språkrör, funderar hon.
Tillsammans med Marta-Lena Carlsten, Inger Schörling och Bodil Ceballos åker Ylva Bandmann från Gävle till den fyra dagar långa kongressen i Sundsvall.
Då är det tänkt att man ska göra ett avstamp in i valrörelsen. Partistyrelsen har lagt fram ett valmanifest som omfattar 33 punkter för ett grönare Sverige. De omfattar allt från höjt bistånd och införande av en Tobinskatt till glesbygdsavdrag och förlängd föräldrapenning.
- Det är väldigt bra punkter allihop. De känns helt rätta för mig. För mig är det viktigast att man inte exploaterar naturen, att det sociala skyddsnätet görs finmaskigare och att jämställdheten blir bättre.
- Det är kanske en överraskning för många att vi har en punkt att läns- och grusvägarna ska rustas upp i landsbygden. Där ser de att vi inte bara säger nej till bilar och vägar.
Men hon påpekar att mp i grunden ändå helst satsar på järnvägen. Priserna måste sänkas rejält på tågbiljetterna.
Det borde inte kosta 450 kronor enkel resa mellan Gävle och Stockholm. Det borde kosta högst 200 kronor tur och retur, tycker hon.

För dyrt att åka
Partikollegorna i Älvkarleby väljer att helt strunta i att åka iväg på partikongressen. Det kostar för mycket pengar att bo på hotell och resa till Sundsvall. Pengarna kan användas bättre på hemmaplan, tycker Roger Skärberg.
Han håller heller inte med om satsningen på ett ordinarie språkrör.
- Nej, det tilltalar inte oss här. Det bör fortsätta att vara två jämställda språkrör, även om man kunde göra en tydligare arbetsfördelning mellan dem. Jag stödjer modellen med Maria Wetterstrand och Karl Schlyter som språkrör, säger han.
Både han och Ylva Bandmann är dock sugna på val-rörelse och tror starkt på framgångar i Gävle och Älvkarleby.
- Vi ska få 7-8 procent och bli vågmästare. Då ska vi kräva mer resurser till skolan och omsorgen och satsa på etanolbussar, menar hon.
MATTIAS JONSSON