Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg mot schlagerfest

Politikerna är eniga.
Göransson Arena ska arrangera en delfinal i Melodifestivalen nästa år.
Nu är det upp till Sveriges Television och dess eventpartner att bestämma om Sandviken ska få evenemanget eller inte.

En enig kommunstyrelse beslutade i går att ställa sig positiv till genomförandet av en delfinal i 2010 års melodifestival.

– Arenan ska vara öppen för folket och det här är ytterligare ett sätt att öppna den. Jag hoppas verkligen innerst inne att det här projektet går hem, sa oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, M.

– Vi måste ta ett ansvar för att arenan fylls med aktiviteter som kan ge pengar. Eftersom de samhällsekonomiska effekterna här väntas bli så stora tycker jag att satsningen är bra, sa oppositionsrådet Karin Nilsson, V.

Den enda som ställde sig tveksam var Joe Eriksson-Gladh, NO. Men även han röstade för arrangemanget.

– Det stör mig en smula att vi med öppna ögon går in i något som vi vet kommer att kosta pengar. Det finns en viss känslighet i det. Visst, det finns andra immateriella vinster att kamma hem i och med marknadsföringen. Men det stör mig att hotell, restauranger och annan näringsverksamhet kommer att tjäna pengar på ett evenemang som kommunen arrangerar, sa han.

Själva avtalskostnaden för kommunen är cirka en halv miljon kronor. Marknadsföringen beräknas kosta nästan lika mycket till.

Men själva värdet av att arenan och att Sandviken syns i TV och andra medier är uppskattat till hela 20 miljoner kronor. Och omsättningen i affärer, restauranger, hotell och andra serviceföretag tros bli mellan tio och 15 miljoner kronor. Detta enligt en förstudie som kommunen gjort.

Uppemot 300 journalister beräknas bevaka arrangemanget under de sju dagar som det pågår. Det totala antalet besökare i Göransson Arena väntas bli cirka 15 000, och olika kringarrangemang i staden förmodas dra ungefär 25 000 personer.

– Det här är en jättemöjlighet för Sandviken att hamna på kartan och för Göransson Arena att synas i Nöjessverige, sa oppositionsrådet Daniel Didricksson, KD.

Under måndagen ställde sig även styrelsen i arenabolaget Jernvallen Drift AB positiv till arrangemanget.