Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett tiggeriförbud handlar inte om att slippa se fattigdomen

I Sverige är tiggeri inte ett värdigt alternativ när det finns annan hjälp att få. I Sverige har vi ett väl fungerande välfärdssystem och lägger stora resurser på att hjälpa utsatta människor till ett bättre liv.

Det problem vi har i dag är att människor kommer hit i syfte att tigga, inte för att få hjälp till ett bättre liv. Ingen människa ska behöva sitta i snön och samla kronor i vårt svenska samhälle, vi måste kunna reglera tiggeri och genom det kan vi också erbjuda psykiatrisk och social hjälp.

De EU-medborgare som kommit hit för att de tycker tiggeri är ett bättre alternativ än den fattigdom de kommer från förbättrar heller inte förhållandena i hemlandet. Regeringens samordnare Martin Valfridsson har 2016 uppmanat till att inte ge pengar direkt till tiggare utan i stället ge till hjälporganisationer som verkar i exempelvis Rumänien och Bulgarien där många tiggare kommer från. Detta för att se långsiktiga lösningar på den fattigdom som där nu råder.

Ett tiggeriförbud är inte en kriminalisering av fattigdom, det skulle vara en lagstiftning som visar att vi inte accepterar den misär som tiggeri faktiskt innebär. Ett tiggeriförbud är heller inte en flykt från att ta tag i de underliggande problemen, det är ett steg i rätt riktning.

Att skänka småpengar till tiggaren utanför mataffären eller gallerian hjälper knappast individen eller fattigdomen i det egna landet i någon större utsträckning. Om något så minskar vi vårt eget dåliga samvete genom att lämna våra femkronor till tiggare, snarare än att skänka en värdig summa till en verkande hjälporganisation som gör skillnad.

Att hävda att ett lagförslag som föbjuder tigeri handlar om att blunda för fattigdomen är heller inte korrekt. För att se riktiga åtgärder kan vi inte fortsätta som nu. Det krävs hårdare tag, tydlighet och konkreta lösningar.

Vi måste också se till att polisen agerar snabbare när det gäller olagliga bosättningar. Det är inte inhumant att förbjuda tiggeri, det är inhumant att låta dessa människor fortsätta leva i fattigdom och misär.

Maja Holgersson

Moderata Ungdomsförbundet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare