Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett vykort som aldrig sändes

Det här är ett aldrig skickat vykort som föreställer Villastaden i Gefle någon gång på 1910-talet. Det tar en stund att orientera sig, men så ser vi Rettigs barnhem, Soldathemmet, Valls Herrgård och långt bort i det fjärran diset Valbo kyrka. Då inser man att bilden är tagen västerut, närmare bestämt från Heliga Trefaldighets kyrktorn.

Man tycker att man borde se regementet och Strömdalens idrottsplats också, men båda har hamnat utanför bild.

Med hjälp av Birgitta Lundblad har vi också identifierat några andra byggnader i bildens vänstra del:

Närmast ligger Kungsbäcksvägen 15, uppförd 1903 av K.G. Eriksson. Där bakom ligger Villa Fairlands, som senare skulle bli Gefle Vilohem. Valdemar Matton lät bygga huset 1904.

Därefter följer Mattssons gård där damfrisören Birger Winza senare uppförde en villa, och snett upp till höger ligger Villa Blomhällan – uppförd 1899 med sex arbetarbostäder. Huset köptes 1911 av greve Malkolm Hamilton, anställd vid Handelskammaren i Gävle. På Strömbacken – dungen till höger från Blomhällan – uppfördes 1916-17 Adolf Ahlgrens villa.

En rolig poäng är att läsa portobestämmelserna på kortet:

Två öre för lokal, fyra öre för inrikes och fem öre för utrikes. Men då fick man bara skriva adressatens namn och adress.