Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU behöver djur- och matpolis...

Marit Paulsen, FP,
kandidat till Europaparlamentet, om bland annat vad man kan uträtta som enskild politiker i Europaparlamentet.
Salmonella är den vanligaste orsaken till matförgiftning i Europa. Oftast är det smittade ägg som är boven. Under 2007 drabbades minst 40 000 människor. 19 människor blev så svårt sjuka att de avled. Vi är fortfarande förskonade från salmonella här i Sverige, men fallen ökar. Förra året smittades mer än 600 personer av salmonella från mat köpt här hemma. När jag satt i Europaparlamentet lyckades jag driva igenom en lag om salmonellakontroll i hela Europa.
När jag först tog upp ämnet var det många som ifrågasatte mig, men efter ett och ett halvt års enträget arbete så fick jag med mig 423 andra europaparlamentariker på förslaget. Bara fyra röstade nej. Så visst kan man som ”liten” svensk parlamentariker påverka! Säker mat är en hjärtefråga för mig. I dag är kedjan lång från åkern, fruktträdgården och ladugården fram till butiken.
Maten är så förädlad att det är svårt att veta vad vi handlar. Mycket är processat och förpackat. Det är inte möjligt att smaka, lukta eller klämma på maten för att skapa sig en egen uppfattning om kvaliteten. Det är också svårt att veta exakt vad som finns i en förpackning. Då återstår att läsa information om innehåll och ursprung. För att vi ska veta vad vi äter krävs tydliga innehållsdeklarationer på förpackningarna.
Det som finns i paketet ska stå i texten. Det som står i texten ska finnas i paketet. Inte mer, inte mindre. Det har visat sig vara lite si och så med det. Hur mycket socker finns det egentligen i den där osötade müslin du köpte till morgonfilen?
Varannan undersökt vara hade tveksamma påståenden om socker i en ny granskning av Livsmedelsverket. Och när Livsmedelsverket för ett par år sedan kollade fiskpaketen saknade mer än hälften information om var fisken var fångad, trots att det är en obligatorisk uppgift. Matens ursprung är en fråga som engagerar många. En förutsättning för att kunna använda sin konsumentmakt är att det finns bra märkning av maten.
EU:s regler för märkning av livsmedel är nu uppe på förhandlingsbordet igen. Jag tycker att det är ett rimligt krav att man som konsument har rätt att veta var köttet, eller fisken i butiken kommer ifrån. Och det ska inte bara gälla ”rent” kött och hel fisk, utan också köttet i korven eller fisken i fiskpinnen. Men det allra viktigaste just nu är att vi ser till att de regler vi har faktiskt efterlevs.
Alla europeiska länder har visserligen nationella system för livsmedelskontroll. Men det behövs kontroll av kontrollen för att vi ska få säker mat i hela Europa. Det krävs täta och noggranna granskningar av livsmedelssäkerheten i medlemsländerna och av anläggningar i andra länder som vi importerar mat från. Jag vill därför att EU:s veterinärkontor ska få mera muskler. De måste få rejält ökade resurser och tuffa sanktionsmöjligheter. Vi vill att de ska kunna dra företag och länder som inte sköter sig inför rätta. Vi behöver en europeisk ”djur- och matpolis”!
Marit Paulsen, FP,
kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel