Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU behöver ny fiskepolitik

Marit Paulsen, Hans Backman och Kenth Lövgren,

Folkpartiet, om rovfiske och om den rika världens ansvar.

Kusten utanför Västafrika är ett av världens rikaste fiskevatten. Här har människor livnärt sig i alla tider på att skörda vad havet ger. Men nu blir fångsterna allt mindre – och vi i den rika världen bär en stor del av ansvaret.

De europeiska fiskevattnen är överfiskade. För att rädda fiskerinäringen har EU slutit avtal med fattiga afrikanska stater om att kunna fiska på deras områden. Följden har blivit att fattiga afrikanska kustfiskare får se hur dagsfångsterna minskar medan vattnen dammsugs av Europas högteknologiska flottor.

FN:s fiskeriorganisation CECAF, som bevakar fiskefrågor i Västafrika, har slagit larm om att många av fiskbestånden är överfiskade. I teorin ska EU:s fiskeavtal ge stöd åt länderna att bygga upp sin egen fiskeförvaltning. Verkligheten ser tyvärr annorlunda ut. Det finns ett omfattande rovfiske, och det saknas tydliga kontrollsystem i form av kvoter och tillsyn vid landningen av fångsterna.

Det är stora pengar i omlopp. Varje år betalar EU motsvarande 1,5 miljarder kronor till andra länder, främst i Västafrika, för att fiska i deras vatten. Ett särskilt upprörande fall är Marocko, som sedan årtionden ockuperar Västsahara i strid mot folkrätten. Samtidigt är de en av de största mottagarna av fiskepengar. De får varje år 400 miljoner kronor för att upplåta inte bara sina egna, utan även Västsaharas fiskevatten. Detta måste få ett stopp!

Angår fisket i Västafrika oss i Sverige? Ja, i allra högsta grad. Fisk från de västafrikanska vattnen hamnar i frysdiskarna i svenska mataffärer. Vi som har turen att leva i ett rikt land har ett ansvar som konsumenter. Agerar vi klokt kan vi genom vår köpkraft bidra till utveckling i den fattiga världen. Det handlar om att vi måste använda vår konsumentmakt och ställa krav.

Dagens politik är ett moraliskt svek mot Afrika. Det är inget fel i sig att länder samarbetar om att utnyttja fiskbestånd, men det ska ske på ett klokt sätt. Inte leda till rovdrift och utfiskning. Därför måste dagens fiskeavtal bort.

Allra viktigast är att avbryta avtalet med ockupationsmakten Marocko, men även de andra avtalen måste skrivas om. Utfiskningen av världshaven är en av vår tids största och mest onödiga misstag. Vi har varit snubblande nära att ta död på fiskbestånden i Östersjön, och faran är långt ifrån över.

Det vore oförlåtligt att göra om samma misstag i ännu större skala och på de allra fattigaste ländernas bekostnad. Därför behövs en ny fiskepolitik i EU.

Marit Paulsen, FP,

kandidat i Europaparlamentsvalet

Hans Backman, FP,

riksdagsledamot från Gävleborg

Kenth Lövgren, FP,

kandidat i Europaparlamentsvalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel